Slider

Buspruh ve Strakonické zkracuje příjezd do Prahy

Život v Příbrami | Leden 2023

Na konci listopadu byl v Praze dokončen nejdelší buspruh, který se nachází ve Strakonické.

Na konci listopadu byl v Praze dokončen nejdelší buspruh, který se nachází ve Strakonické. Cestujícím veřejnou dopravou, včetně těch příbramských, může zrychlit příjezd do Prahy o průměrně 13 minut, v případě výraznějších dopravních potíží až v násobcích tohoto času.

Koncem listopadu bylo zprovozněním posledního úseku v Malé Chuchli dokončeno nejdelší preferenční opatření pro autobusy, které sestává především z vyhrazeného jízdního pruhu pro autobusy a propojujících úseků využívajících málo využívané odbočovací pruhy. Tím byla završena několikaletá snaha o zřízení funkčního preferenčního opatření na velmi vytíženém příjezdu do hlavního města, která byla zahájena v roce 2015 realizací prvního úseku, jehož celková délka od začátku před Lahovickým mostem až po konec za Barrandovským mostem je 5,75 km.

Pod Barrandovskou skálou projíždí do Prahy v ranní špičce mezi 6.00 a 10.00 téměř 200 spojů pravidelné linkové dopravy (z toho drtivá většina PID – čtyři městské a 13 příměstských linek), které přepraví na 7000 cestujících. Vyhrazený pruh mohou využít i další autobusy a oprávněná vozidla (např. vozidla IZS, která si již nemusí „rozhrnovat“ záchranářskou uličku). Pro srovnání: v sousedních dvou pruzích projede za stejné ranní období asi 8700 automobilů přepravujících přibližně 11 300 osob – v průměru 5650 osob v každém jízdním pruhu. Tedy buspruhem cestuje o čtvrtinu více osob než každým ze souběžných pruhů.

Většina autobusových linek do úseku najíždí již před Lahovickým mostem, kde může využít volnější odbočovací pruh směřující do Radotína a navazující krátký buspruh s nutným přeřazením do průběžného pruhu (přímé pokračování buspruhu vyloučily nevyhovující rozhledové poměry na přípojnou rampu od Radotína). Z připojovacího pruhu vzniká buspruh zahrnující i zastávku Lahovičky, který je na konci Lahoviček a před Malou Chuchlí lokálně nahrazen přímým průjezdem odbočovacím pruhem. Za zastávkou Malá Chuchle je buspruh umístěn vlevo, a to především proto, aby provoz v něm nebyl ovlivňován přeřazováním a odbočováním vozidel na Barrandovský most. Před Barrandovským mostem navazuje nejstarší buspruh na tomto tahu, který končí před průpletovým úsekem Městského okruhu a ulic Strakonická a K Barrandovu.

Ranní kolony na Strakonické se v úsecích s povolenými maximálními rychlostmi 50 až 80 km/h běžně posouvají rychlostí okolo 15 km/h, tedy při běžně popojíždějící koloně začínající již u Berounky projedou autobusy celý úsek o asi 13 minut rychleji než ostatní vozidla. Při horších dopravních stavech (např. z důvodu nehod nebo regulace vjezdu do tunelů Městského okruhu) může být tato úspora i násobně vyšší. Rychlejší a spolehlivější veřejná doprava může leckoho motivovat k přesednutí z auta do PID, což v důsledku sníží počet automobilů a tím i délku kolon.

Pražská integrovaná doprava

Intenzita dopravy na Strakonické ve směru do centra

  • v Lahovičkách: 27 900 vozů za 24 h, asi 7800 za ranní špičku, resp. 10 200 osob
  • pod Barrandovskou skálou: 31 000 vozů za 24 h, asi 8700 za ranní špičku, resp. 11 300 osob

zdroj: TSK, 2021

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne