Slider

Budoucí kuchařky vyprávěly příběh pamětníka a svého učitele

Školství | Červenec - srpen 2023

Autorky vyprávění se svým učitelem a pamětníkem Stanislavem Jankovským a poté při prezentaci na Gymnáziu Příbram. Foto: Zuzana Angelová

V letošním školním roce se část žákyň oboru kuchař z Odborného učiliště Pod Šachtami přihlásila do projektu Příběhy našich sousedů. V tomto projektu jde o poznávání novodobé historie přes příběh někoho blízkého nebo známého z našeho okolí.

 

Zařazení učebního oboru do tohoto projektu bylo velice výjimečné a vyžadovalo vysokou flexibilitu kvůli střídání teoretické výuky a odborných praxí. Z pohledu učitele šlo o možnost prohloubit, nebo zcela nově předat, žákům informace o historii 20. století. Ne všechny obory s výučním listem mají totiž v ŠVP zakotveny předměty společenskovědní nebo ty, které pojednávají o naší historii. Ze základní školy mají žáci leckdy velmi kusé informace, nebo se k tématu 2. světové války a období totality ani nedostanou. Je pak velikou otázkou, zda připravujeme všechny, kteří se vzdělávají, na dnes tolik skloňovaný občanský život.

 

Silný otisk

Právě proto naše škola žáky do projektu přihlásila. Po celou dobu, kdy probíhaly potřebné workshopy, se žáci dozvídali mnoho informací a propojovali si je se skutečně prožitými osudy lidí. Válečné příběhy nebo příběhy, které se zapsaly do historie perzekvovaných jednotlivců či celých rodin, se do našich žáků silně otiskly. 

Co dalšího projekt přinese kromě toho, že má učitel možnost provést děti hlouběji určitým segmentem historie? Je to samotné hledání a výběr pamětníka. Žáci tak zjistí, že v jejich okolí stále žijí ti, kteří tvořili svoje „malé“ dějiny a skládali tak puzzle, díky kterým můžeme prožívat naše relativně svobodné životy v současnosti.

 

Příběh člověka, příběh města

U nás výběr padl na místního učitele Stanislava Jankovského, který mohl vyprávět o prožitcích roku 1968 z pohledu malého, teprve šestiletého chlapce. Dále pak o listopadu 1989, který sledoval očima mladého otce. Umocnit pohled tehdejších let tím, že posloucháte nejen příběh člověka, ale také příběh vašeho města, nebo města, kde studujete, přináší žákům požadovanou autenticitu, která je pro prožitek minulosti nosným prvkem tohoto projektu. 

Po zpracování scénáře, životopisu a nahrávky ve studiu, přichází chvíle veřejné prezentace. Tentokrát se uskutečnila na Gymnáziu Příbram. Bylo důležité vidět pamětníky, kteří na prezentaci svých příběhů přišli. Bylo důležité poslechnout si řeč těch, kteří se sami historií zabývají – Josefa Velfla, ředitele Hornického muzea Příbram. A bylo důležité poslechnout si smyčcový kvartet Fidli Midli, v němž hrají vrstevníci našich žáků, i to může být velmi inspirativní. Nejdůležitější však je předat svou dlouhodobou práci a úsilí všem, kteří sedí před vámi. Není to denní šálek kávy, ne pro naše žáky. Proto jsme velice rádi, že se svého úkolu zhostili naplno, překonali strach a pak s lehkostí a sobě vlastní spontaneitou odprezentovali celý příběh svého učitele. 

Nakonec si náš tým odnesl skvělý výsledek, zážitek i osobní vítězství. Příběh připravily a prezentovaly Barbora Vandasová, Kristýna Vandasová, Eva Klasová a Zuzana Vojtíšková. Poděkování patří pamětníkovi – Stanislavu Jankovskému a koordinátorce Magdaléně Sadravetzové. 

Zuzana Angelová
Odborné učiliště Pod Šachtami                                                   

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne