Slider

Brdský běžecký pohár: po pandemii do plného tempa

Sport | Červenec 2021

Momentka ze závodu Penzion Cup v Obořišti. Foto: Karolína Šejnová

Běžci se konečně dočkali regulérních závodů – zpočátku s intervalovými starty, aby počet lidí na jednom místě byl omezen, ale s uvolňováním protiepidemických opatření se seriál závodů Brdského běžeckého poháru rozeběhl ke svému normálu.

Květen přinesl tři závody Brdského běžeckého poháru. První běžecké setkání se konalo 15. května u Nového rybníka v Obořišti. Penzion Cup je jeden z mála závodů celého seriálu, kde trať není kopcovitá a vede kolem rybníka, lesem a pastvinami. Letos ji však promáčel déšť, a tak nechyběly úseky s kotníky ve vodě. Pro vítězství v kategorii žen si doběhla Ivona Rejsková (Team internet PB), mezi muži zvítězil Jaroslav Blažek (TJ ČZU). 

Třiadvacátého května byl termín pro dva souběžné závody, Brdskou 12 a Brdskou 25, které mají tradičně zázemí na fotbalovém stadionu v Bohutíně. Brdská 25 přivedla závodníky až na nejvyšší vrchol Brd, Tok. Vlhké, zamračené a chladné počasí provázelo běžce po celé trase tohoto závodu s velkou tradicí i účastí. Zvítězila Ivona Rejsková a Petr Šnábl (Běžecký klub České spořitelny). Na trase Brdské 12 dominovala Alena Tylšová (Salming running), z mužů byl nejrychlejší Richard Šimurda (USK CS Plzeň). 

Třetí květnové setkání a boj o body do seriálu běžeckého poháru se konalo v Litni u Karlštejna. Termín závodu byl přeložen z ledna a letos poprvé se uskutečnily i dětské závody. Účast běžeckých nadějí byla nad očekávání – přes 100 malých závodníků bojovalo o svá první letošní vítězství. Hlavní závod běhu Litní a zámeckým parkem měl s počasím smlouvu od extrému do extrému. Start v prudké přeháňce, cíl v ostrém slunci. Ženskou kategorii ovládla Alena Tylšová, mezi muži kraloval mílař Petr Pavlišen (SK Sporting Příbram). 

Každý víkend v červnu přinesl a přináší nové termíny soubojů v tričku, trenkách a maratónkách – kros v Cerhovicích, Jinecký kros, oblíbený závod v Chaloupkách okolo Záskalské přehrady, Energon běh v Dobříši, běh okolo Vraní skály u Zdic. Vrcholem seriálu Brdského běžeckého poháru před prázdninovou přestávkou bude běh na brdský Olymp z Lochovic na Plešivec. 

Petr Butzke, Brdský běžecký pohár

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne