Slider

Bezodpadová pyramida

Životní prostředí | Únor 2022

Neplýtvat je in. Foto: L. Dzurendová, Unsplash

V minulém článku jsem vám přiblížila problematiku plýtvání jídlem a možné varianty, jak mu předejít. Dnes se podíváme na princip bezobalové pyramidy, která nám může být průvodcem omezení odpadu. Vizuálně si představte obrácenou pyramidu, jejíž vrchol je nejširší.

 

  1. Zamítnout: To, že v dnešní době můžeme mít téměř všechno, okamžitě a docela levně, neznamená, že to také mít musíme. Zamítnutí nás nabádá k tomu si uvědomit, co v životě skutečně chceme mít.
  2. Zredukovat: Zeptejme se sami sebe, kolik věcí, které máme, opravdu potřebujeme. Je potřeba mít plnou skříň oblečení, když stejně nosím dokola deset oblíbených kousků?
  3. Znovu použít: Kupujme věci, které se dají znovu použít (lahev na vodu, taška na nákup, látkový kapesník). Kupujme věci z druhé ruky a staré nabízejme dál (vše, co nám už posloužilo a dál to nepotřebujeme, můžeme poslat dál – oblečení pro děti, knížky nebo nábytek). Opravujme věci. Sdílejme a půjčujme si.
  4. Vytřídit a zkompostovat: Pokud nakupujeme v obalech, zaměřme se na zboží v jednodruhových obalech (lépe se recyklují). Bioodpad patří na kompost, ne na skládku. Najděte si nejbližší popelnici na bioodpad (v Příbrami je máme na několika místech), shromažďujte odpad doma a vozte jej na chatu nebo ke známým na kompost nebo si pořiďte malý kompostér na balkon.
  5. Zahodit: Pokud se zaměříme na ostatní body pyramidy a ještě k tomu přidáme změnu myšlení, množství směsného odpadu v našich životech se bude zmenšovat.

 

Kateřina Hasáková

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne