Slider

Bezdoplatkové zóny jsou krajním, ale možným řešením

Život v Příbrami | Srpen, září 2021

V posledních měsících se zvýšilo napětí v okolí některých příbramských ubytoven. Foto: red

Po sérii jednání s obyvateli ubytoven, jejich provozovateli i občany z okolí město zavedlo některá opatření, jejichž cílem je zlepšit společné soužití v lokalitách, kde se ubytovny nacházejí. Pokud se situace nezklidní, je Příbram připravena využít další své pravomoci včetně zavedení bezdoplatkové zóny.

V posledních měsících se zvýšilo napětí v okolí některých příbramských ubytoven. V médiích nejvíce prezentovaná byla ubytovna v ulici Pod Čertovým pahorkem. Při veřejném slyšení vyjadřovali obyvatelé okolních domů svou beznaděj nad tím, co jim někteří lidé žijící v ubytovnách provádějí. Stěžovali si na rušení nočního klidu, na sprosté a agresivní chování dětí, na poškozená auta a na celkově snížený komfort života v dané lokalitě. Na tomto místě se sluší podotknout, že rozhodně ne všichni lidé z ubytoven se takto chovají. Žije tam celá řada spořádaných a pracovitých lidí, kterým je jakékoliv závadové chování cizí. 

Přistoupili jsme k sérii opatření, o kterých se domníváme, že budou fungovat. Prvním z nich je výrazné zintenzivnění policejního dohledu v problémových lokalitách. Městská policie se střídá s tou státní v plovoucích intervalech a provádí hlídkovou a kontrolní činnost. Strážníci i policisté vyhodnocují situaci a v případě potřeby zjednávají pořádek. Veškerá kontrolní činnost je protokolována a slouží jako podklad pro další šetření. 

Důležitým krokem je navázání spolupráce s majiteli a provozovateli těchto zařízení. Vedení společnosti Stavus, které patří velká část ubytoven, s městem komunikuje a spolupracuje velmi dobře. Na ubytovnách byla nastavena nová, výrazně přísnější pravidla. Mnoho osob s problémovým chováním bylo během uplynulých týdnů vystěhováno a další budou, v případě porušení ubytovacího řádu, následovat. 

Samozřejmostí je i zintenzivnění sociální práce s osobami žijícími v ubytovnách. Terénní sociální pracovníci jsou s těmito lidmi v soustavném kontaktu a pomáhají jim vybřednout z tíživé životní situace. 

V článcích a v mediálních vyjádřeních se pravidelně objevuje výraz bezdoplatková zóna. Některými je tento krok považovaný za skutečně tvrdý nástroj, jímž lze problém vyloučených lokalit (vy)řešit. V principu její vyhlášení znamená to, že žádný z nově příchozích obyvatel nemůže v dané lokalitě pobírat doplatek na bydlení. Představa, že se druhý den po vyhlášení zóny zaplní ulice města lidmi, kteří nemají kam jít, je mylná. Vyhlášení bezdoplatkové zóny je tvrdým a možná nepopulárním opatřením. Nicméně pokud se situace v okolí ubytoven nebude v krátkém čase a výrazným způsobem lepšit, využije město všech zákonných postupů k tomu, aby zóny vyhlásilo. 

Jan Konvalinka, starosta města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne