Slider

Beranec: opomíjený vrchol s báječným rozhledem

Brdy | Prosinec 2022

Pohled z Berance směrem na bývalou cílovou plochu Brda. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

Na okraji západní části středních Brd proti sobě stojí dva mohutné vrcholy, odděleny rozlehlým údolím Červeného potoka: impozantní Beran (684 m) a rozložitý Beranec (663 m). Jihozápadní svah Berance s plošinou a prudce se svažujícím kamenným polem poskytl pěkný, strategicky poměrně výhodný prostor pro stavbu významného gotického hradu, zmiňovaného již v polovině 13. století a výrazně přestavěného v 16. století – hradu Valdek.

Zřícenina Valdeku na svazích Berance je dobře vidět z horní části Malé Vísky, či spíše ještě lépe z Jindřichovy skály. Samotný vrchol Berance nejtěsněji míjíme při cestě od hájovny Krejčovka, míříme-li po zelené či žluté, případně cyklotrasou 315 ke hradu. Za Krejčovkou, zhruba po 500 m, se vpravo objeví neznačená lesní cesta vedoucí vzhůru k vrcholu.

Na temeni objevíme několik různě roztroušených skalisek a kamenných polí či zbytek jakési menší improvizované stavby z navršených kamenů, vše pokryto mechem. Nejpozoruhodnější je však horní část rozsáhlé mýtiny, prudce spadající k jihu. Odtud se nám otevře překrásný pohled na Velký Jeskřipec (653 m) a Malý Jeskřipec (618 m), o něco dále pak ostré Jinecké Hřebeny s Pecí (716 m) a Hřebenem (720 m). Za nimi se pak již otevírá rozlehlá cílová plocha Brda, v pozadí s vrcholem Brda (773 m), odtud vzdušnou čarou vzdáleným necelých pět kilometrů.

Z vrcholu Berance máte tudíž možnost bez potíží přehlédnout podstatnou část veřejnosti nepřístupného Posádkového cvičiště Jince. Cílová plocha Brda, pokrytá travinami, vřesem a mladými břízami, patří k tomu barevně nejatraktivnějšímu, co můžete v různých ročních obdobích v Brdech vidět, zejména pak v podzimních měsících.

Na Beranec se na kole či pěšky patrně vydáme po zelené z Křešína, mineme louku zvanou Sýkorky, kde dříve byly dělostřelecké palposty, a pokračujeme k dřevěné hájovně Krejčovka – a to už jsme, jak výše popsáno, na úpatí Berance.

Jaroslav Hodrment

  • Oblast: Střední Brdy
  • GPS start: Křešín, rozcestí    49.7998583N, 13.9457342E
  • Trasa: Křešín – Beranec     mapy.cz/s/nosuzuhono
  • Vzdálenost: 4,5 km
  • Typ: pro pěší a cyklisty
  • Náročnost: střední
  • Značení: zelená, závěr po neznačené lesní cestě
  • Zajímavosti: hájovna Krejčovka

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne