Slider

Během roku čekají Příbram další novinky v parkování

Doprava | Únor 2024

V loňském roce město otevřelo např. parkoviště na Flusárně či v Březnické, byla vybudována nová parkovací zóna v Příbrami II a zanedlouho bude otevřen nový parkovací dům. Foto: Eva Švehlová

Loňskou novinkou v oblasti parkování bylo otevření některých parkovacích míst a především zavedení nové parkovací zóny v Příbrami II. Co mohou řidiči očekávat letos?

Součástí řešení problematiky parkování v našem městě je realizace nových prostor pro parkování. Po loňském vybudování parkovacích míst v Milínské a Březnické ulici, ale také po otevření nového P+R parkoviště na Flusárně bude město i letos podporovat vznik nových kapacit. Na jaře předpokládáme otevření nového parkovacího domu u autobusového nádraží, který nabídne až 176 parkovacích míst. Vedle nového domu zůstane pro veřejnost přístupná i původní parkovací plocha v sousedství. Na venkovním parkovišti budou v nejbližší době vybudovány také elektrické stojany pro potřeby dobíjení elektrovozidel. Po předání parkovacího domu zhotovitelem jej město vybaví také zázemím pro obsluhu a dalšími technologiemi, které budou propojeny do stávajícího městského monitorovacího systému. 

Jedním z budoucích benefitů pro řidiče rezidenty i návštěvníky našeho města budou informační tabule na páteřních příjezdových komunikacích, které budou motoristy v reálném čase informovat o počtu volných parkovacích míst jak v samotném parkovacím domě, tak např. na záchytném parkovišti na Flusárně. Tyto informace budou přispívat nejen k plynulosti provozu, ale zejména pomůžou řidičům k navádění na aktuálně volná parkovací místa. Cenovou politiku za parkování v budoucím parkovacím domě vedení radnice zvolí tak, aby odstavení vozidla pro motoristy v tomto domě bylo motivační, tedy poplatky za parkování budou v minimální možné výši.

 

Zóny jako řešení nedostatku parkovacích míst

Mnoho emocí budí zóny placeného stání. Část veřejnosti si stěžuje na nedostatek míst, jiným zase vadí jejich přidávání na úkor veřejného prostoru, bezpečnosti chodců, bezbariérovosti či vzhledu ulice. Stávající zóny rozšiřujeme pouze do lokalit, kde poptávka po parkovacích stáních mnohonásobně převyšuje jejich reálný počet. V letošním roce nás čeká realizace dílčích etap v Oblasti 2 (Příbram II). Současně bude docházet k úpravě stávajících zón v centru a zóny se rozšíří do přilehlých ulic v okolí centra. Proces vydávání parkovacích karet se podařilo z velké části digitalizovat, proto se od 1. ledna 2024 vydávají virtuálně. 

Každý, kdo zóny placeného stání navštíví, bude mít podle ceníku a provozní doby (uvedených v nařízení města) možnost úhrady jako doposud. Návštěvník může zaplatit pomocí parkovacích automatů, u nichž dojde k obměně a inovaci. Postupem času bude každý parkomat nabízet možnosti platby mincemi (jako je tomu doposud) a platbu kartou (nyní pouze u některých), na každém parkomatu bude výhledově nutný zápis registrační značky vozidla z důvodu digitalizace. 

Uhradit parkovné lze také pomocí aplikace. Prozatím máme plně funkční aplikaci MPLA, ve které lze zaplatit jak v současných zónách, tak i v nově přidávaných. Protože vloni došlo ke změně vlastníka této aplikace, bude pozvolna docházet k přechodu pod aplikaci EasyPark. Tento proces není v režii města, a bohužel zatím nemáme žádnou oficiální nabídku na způsob spolupráce s EasyParkem. Podle dostupných informací nebude EasyPark pokračovat ve spolupráci s portálem mapy.cz, kde mají občané možnost využití platby přes GPS. Tuto službu bude ale nabízet společnost FT Technologies, s níž město rozšířilo spolupráci v oblasti plateb pomocí QR kódů.

 

Nový web v létě

I nadále bude plně funkční parkovací web, přes který je možné platit parkování jak již ve stávajících, tak i nově přidaných zónách. Na webu parkovani.pribram.eu najdete veškeré informace, které se týkají placení, současného nastavení zón, mapy, často kladené otázky a další užitečné informace. 

Aby byl proces co nejvíce přívětivý i k rezidentům/abonentům, připravujeme pro občany parkovací web k dlouhodobému parkovacímu stání, přes který bude možné podávat žádosti o nové parkovací oprávnění anebo zde i posílat žádosti o prodloužení stávajícího oprávnění. Na internetových stránkách již pracujeme a měly by být spuštěny letos v létě. Pokud by občané nechtěli využívat digitální možnosti, budou i nadále moci své žádosti o nové parkovací oprávnění či jeho prodloužení vyřídit osobně na Odboru silničního hospodářství. 

Martina Nuslová, Vladimír Karpíšek
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne