Slider

Během listopadu na Příbramsku zemřelo 28 lidí s covidem

Život v Příbrami | Leden 2022

První schůzka, při které byla zmapována aktuální situace, se uskutečnila na začátku prosince online.

Krizový štáb obce s rozšířenou působností Příbram byl opět aktivován. První schůzka, při které byla zmapována aktuální situace, se uskutečnila na začátku prosince online.

 

Druhého prosince se po několika měsících opět setkali zástupci různých institucí v rámci krizového štábu. Aktivaci krizového štábu si vyžádala epidemiologická situace a první schůzka byla především zmonitorováním současné situace z pohledu všech zainteresovaných. „V tento okamžik mohu občany ubezpečit, že všechny složky IZS fungují v běžném režimu bez zásadních personálních omezení. Jejich běžná činnost je navíc rozšířena – jde například o výjezdy mobilních odběrových týmů nebo pomoc při trasování. Se členy krizového štábu jsme v pravidelném kontaktu, další jednání bude svoláno podle aktuální potřeby,“ uvedl ihned po jednání starosta města a současně předseda krizového štábu Jan Konvalinka. 

Při jednání krizového štábu padlo také několik zásadních čísel a informací: Při testování 29. listopadu v příbramských školách bylo necelé jedno procento žáků pozitivně testovaných. Školy, kde jsou děti v karanténě, fungovaly v tzv. hybridním režimu výuky, kdy byla část dětí ve škole přítomna fyzicky a covid pozitivní žáci byli připojeni online. 

Krajská hygienická stanice ke 2. prosinci evidovala v rámci bývalého okresu Příbram 4157 pozitivních osob, nejvíce ohnisek bylo ve školských zařízeních a začínala se objevovat ohniska v zařízeních sociální péče. V průběhu listopadu zemřelo na Příbramsku v souvislosti s onemocněním covid-19 celkem 28 osob. 

Oblastní nemocnice Příbram měla ke 2. prosinci 52 covid pozitivních pacientů. Nemocnice zároveň zajišťuje doplnění monoklonálních protilátek. Městská policie Příbram mimo jiné řeší otázku bezdomovectví a ve spolupráci s Centrem sociálních a zdravotních služeb zajištění dočasného ubytování (karantény) covid pozitivních osob bez přístřeší. 

Krizový štáb povinně zřizují obce s rozšířenou působností a ostatní obce jej mohou zřídit jako pracovní orgán. Krizový štáb ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému zabezpečuje vyhodnocování situace, přijímá opatření a koordinuje společný postup všech složek IZS a dalších institucí. Členy krizového štábu jsou: vedení města, Hasičský záchranný sbor, zástupce jednotky březohorských hasičů, Policie ČR a tajemnice krizového štábu. K jednání jsou zváni zástupci Krajské hygienické stanice, Zdravotnické záchranné služby, Městské policie Příbram, Oblastní nemocnice Příbram a dalších organizací podle aktuální potřeby. 

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne