Slider

Během dvou let svatohorské sady opravdu rozkvetly

Život v Příbrami | Prosinec 2023

Na začátku listopadu zaměstnanci Městského úřadu Příbram a společností Drupol, 1. SčV a Tesco pod vedením spolků Svatohorské sady Příbram a Sázíme stromy obnovili další část svatohorského sadu u Svatohorské aleje. Foto: Eva Švehlová

Svatohorské sady ožívají, kdysi zarostlý prostor se postupně mění v revitalizovaný a nádherný sad. Díky grantům soukromých firem bylo od roku 2022 v sadu vysazeno více než 350 nových ovocných stromů. Do péče se díky projektu #AdoptujStrom zapojuje i veřejnost. Za obnovou stojí hlavně parta nadšenců ze spolku Svatohorské sady Příbram.

Svatohorské sady za poslední dva roky prošly velkou proměnou. Z místa, které bylo v neutěšeném stavu, se postupně stává omlazený sad, který svojí jedinečností dotváří celkový obraz Svaté Hory již déle než sto let.

 

Přes 350 ovocných stromů

Zásadní obnova sadu byla zahájena v roce 2022 díky grantu společnosti Billa. Město tehdy získalo částku 1 523 833 korun na revitalizaci sadu u sportovního areálu pod Svatou Horou. Peníze se investovaly do odborného prořezu stromů, výsadby 180 ovocných stromů, hlavně třešní, a živého plotu kolem sportoviště, vybudování venkovní galerie a pořízení mobiliáře. V rámci udržitelnosti projektu se v letošním roce sad pravidelně sekal a zalévaly se nové stromky. 

V letošním roce pokračovala obnova sadu na západní straně, u Svatohorské aleje. Na jaře vysadili dobrovolníci ze spolku Sázíme stromy a společnosti MetLife 30 nových stromů, převážně jabloní. 

Největší výzva nastala na podzim. Na začátku listopadu zaměstnanci Městského úřadu Příbram a společností Drupol, 1. SčV a Tesco pod vedením spolků Svatohorské sady Příbram a Sázíme stromy obnovili další část svatohorského sadu u Svatohorské aleje. Sto stromů bylo vysazeno díky grantovému programu Škoda Stromky a čtyřicet listnáčů daroval Tipsport. Vysazeny byly jabloně, hrušně, švestky a třešně. Akce by se neuskutečnila bez spolupráce s firmou Doosan Bobcat, která provedla vrtání děr, frézování pařezů a štěpkování větví pomocí techniky vyráběné v dobříšském závodě. 

Kromě výsadby nových stromů se pozornost věnuje také údržbě sadů. Ta se týká odborného prořezu, vysekávání cest i plošného sekání. Na východní straně ji zajišťuje firma Park+ a na západní Spolek Svatohorské sady Příbram. S udržováním dobrého stavu sadů pomáhá i Příbram prostřednictvím Technických služeb města Příbrami.

 

Adoptujte si strom

Do péče o sad je možné se zapojit také individuálně. Na jaře byl spuštěn projekt #AdoptujStrom. Inspirací byly zoologické zahrady, kde je možnost si za určitý poplatek adoptovat zvíře a pomoci tak s jeho péčí. Příbramský projekt funguje na stejném principu s tím rozdílem, že finanční příspěvek je použit na údržbu sadů. Adopce zaručuje péči o strom po dobu minimálně tří let. Výsadba je možná v období jara a podzimu, ale adopce již vysazeného stromu lze uskutečnit po celý rok. Spojení adopce stromu s životní událostí, jako je například narození dítěte nebo svatba, je ideální příležitostí, jak si uchovat památku na svůj významný den. 

Sad ožívá také díky akcím pro veřejnost. Během roku se v sadu konalo několik koncertů, Májové líbání, Relax ve Svatohorských sadech nebo moštování.

 

Srdcaři pracující pro Svatohorské sady

Za doslovným rozkvětem sadů stojí spolek Svatohorské sady Příbram. Vznikl teprve v roce 2021 a má pouze tři členy – Ditu Mottlovou, Woutera Verleura a Luboše Řezáče. Díky vytrvalému úsilí těchto srdcařů, kteří dokážou ve svém volném čase nadchnout desítky dobrovolníků k práci a také získat podporu významných firem, se zarostlá džungle mění v krásné místo lákající k odpočinku. 

Zuzana Kučerová
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne