Slider

Běh města Příbrami, tam jsem tomu propadl

Sport | Duben 2023

Běžec Vojtěch Novák při jednom ze svých mnoha závodů. Foto: Petr Váňa

„Chtěl bych být hlavně šťastný a dělat to, co mě baví. Běžeckým cílem je patřit mezi nejlepší tuzemské vytrvalecké běžce,“ říká příbramský běžec Vojtěch Novák.

 

Ještě předloni jste závodil za juniory, ale na svém kontě už máte výrazné sportovní úspěchy. Kterých si ceníte nejvíce?

Velkou srdcovkou je pro mě Běh města Příbrami, kde jsem v roce 2019 běžel jeden ze svých prvních závodů, tam jsem běhu naprosto propadl. Běhám ho každý rok a pořád má své kouzlo. Také si vážím dvou titulů vicemistra z Mistrovství České republiky juniorů, které pro mě byly velkou motivací pro další závody.

 

Měsíčně prý naběháte půl tisícovky kilometrů. Co obnáší vaše příprava?

Při takové zátěži těla je důležité věnovat větší pozornost kompenzaci ostatními aktivitami. Posiluji s vlastní váhou, plavu a protahuji se. Nedílnou součástí mé přípravy je regenerace formou kvalitního spánku a stravy.

 

Kudy vedou v Příbrami a okolí vaše oblíbené trasy?

Moje nejoblíbenější trasy vedou přes Vysokou Pec a Bohutín. Pilský rybník míjím skoro vždy, když běžím v Brdech. Také se rád podívám na Příbram a její okolí z Třemošné.

 

Přesídlil jste do Brna, kde studujete vysokou školu. Jak se vám daří skloubit studium s tréninkem?

V Brně se mi moc líbí, je to velmi hezké město, bydlím v centru, a tak vše, co potřebuji pro trénink, mám blízko. Můj sportovní život jde s tím školním skloubit dobře, občas to sice znamená jít běhat brzy ráno, ale když mě to baví, není co řešit.

 

V dubnu se Příbram zapojí do dalšího kola výzvy 10 000 kroků, která se týká i běhu. Co byste poradil lidem, kteří chtějí začít s během nebo obecně se více pohybovat?

Důležité je, aby sport hlavně bavil, protože pohyb je radost. Začněte pomalu a s rozumem, když to na začátku přeženete, sport se vám zprotiví. Ze sportu udělejte chvilku pro sebe, pak se budete na trénink více těšit. Vždycky je totiž jednodušší „chci“, než „musím“. Po sportu přichází skvělý pocit, na kterém se můžete stát rychle závislými.

 

Jaké máte sportovní a životní cíle?

Chtěl bych být hlavně šťastný a dělat to, co mě baví. Běžeckým cílem je patřit mezi nejlepší tuzemské vytrvalecké běžce. Abych se ke svým cílům přiblížil, tak potřebuji hlavně zdraví, které přeji i čtenářům Kahanu.

 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne