Slider

Běh dovolí prožít něco, co nenabídne žádný televizní kanál

Život v Příbrami | Leden 2022

V lesích, po cestách, přes louky, někdy i trochu blátem… Foto: Brdský běžecký pohár

Brdský běžecký pohár proběhl pro rok 2021 cílovou páskou, bylo to již po osmé. V cílovém zázemí se však příliš nezdrží, protože již v polovině ledna 2022 začíná další ročník.

 Fenomén běžců z okolí Brd, Brdský běžecký pohár, proběhl pro tuto sezonu 20. listopadu v Tochovicích pomyslnou cílovou páskou. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo 27. listopadu v areálu Nový rybník v Příbrami. Vyhlášení bylo okořeněno štafetovým závodem dvojic na 2 × 3 × 1 km. Jde o jediný závod sezony, ve kterém se utkají společně, a trochu i v legraci, běžci všech kategorií – od dětí až po běžce-pamětníky.

 

Tři a půl tisíce běžců

Letošní, osmý ročník Brdského běžeckého poháru má své bronzové, stříbrné a zlaté medailisty v celkovém hodnocení sezony. Celkovou vítězkou poháru mezi ženami se stala Ivana Kubínová, druhé místo vybojovala Svatava Řechková a na třetím místě skončila Petra Stibalová. Mezi muži si nejlepší formu od jara do podzimu udržel Tomáš Burian, na druhé příčce se umístil Martin Škrlant a třetí pozici vybojoval Josef Rendl. 

Jména všech dalších dívek, slečen, žen, hochů, jinochů, mužů i kmetů podle věkových kategorií jsou uvedena na internetových stránkách brdskypohar.cz. Seznam je dlouhý, jsou tam i ti, na které zbyla nevděčná bramborová medaile, a i ti další. Umístění ale není to hlavní. Klíčové je v patřičném tempu uběhnout od jara do zimy více než dvě stovky kilometrů – v lesích, po cestách, přes louky, někdy i trochu blátem. Jinak by nebylo na co vzpomínat. V letošní zkrácené sezoně se nakonec podařilo uskutečnit 22 pohárových závodů s celkovou účastí 1259 dětí a 2208 dospělých.

 

Pro vrchaře, romantiky i společenské běžce

Pohár nabízí závody opravdu rozmanité. Čistě vrchařský výběh z Lochovic na Plešivec, romantické běhy v Bezděkově, na Karlštejně, v Chaloupkách, v Hořovicích na Dražovce, v anglickém parku na Zámku Dobříš, v areálu Na Valše u Chrástu, kolem Penzionu v Obořišti, v Jincích, v Bohutíně, v Litni, kolem Vraní skály nad Černínem, kolem areálu Energonu v Dobříši. Dále jsou závody vysoce společensky-sportovní, třeba pětadvacítka v Žebráku, desítka v Příbrami a samozřejmě Příbramský půlmaraton. Součást mnoha závodů tvoří dětské běhy. Všem pořadatelům těchto akcí patří obrovský potlesk a poděkování. Kdo něco organizoval pro více lidí, ten rozumí. Pro představu: dát dohromady tým dobrovolníků, zabezpečit lokalitu konání, sehnat od sponzorů alespoň drobné odměny pro vítěze jednotlivých kategorií, objednat dobré počasí atd. 

Brdský běžecký pohár má svá pravidla, jsou vypsány soutěže různých věkových kategorií – pro děti od sedmi let až po slovutné kmety a dámy vysoce nad 60 či 70 let. Pořadatelé dětských běhů si nikde neodpustí minizávod pro malé caparty, kteří za doprovodu rodičů a nadšených ovací ostatních běžců proběhnou možná svou první životní závodní trať. Běh dovolí prožít něco, co nenabídne žádný kanál satelitní televize. Musí se to uběhnout, protože potom… potom přijde ten pocit, že „je to tam“. Určitě to vyzkoušejte. I kdyby to byl hodně pomalý běh, stačí začít. Devátý ročník pohárových klání se rozeběhne už 15. ledna v Oseku u Komárova. 

Petr Butzke, Brdský běžecký pohár

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne