Slider

Balfolk: zábavné tance z celé Evropy už i v Příbrami

Život v Příbrami | Květen 2024

Nápad se zrodil ve Francii v 70. letech a rozšířil se postupně po celé Evropě. Foto: Canva

Když se řekne tanec, leckdo si představí na prvním místě vídeňský valčík nebo českou polku – prostě klasiku, která se učí v tanečních. Lidový tanec zase evokuje kroje a složitou choreografii, na kterou jsou místní patřičně hrdí. No a do třetice do moderního tance splývá všechno ostatní, co si neumíme zařadit do nějaké z prvně jmenovaných škatulek.

 

Nešlo by spojit eleganci klasických tanců s mnohotvárností a zábavností tanců lidových? Šlo! Přesně o to se snažíme na balfolku – ostatně samotné označení je spojením slov „ball“ – ples a „folk“ – lidový. Nápad se zrodil ve Francii v 70. letech a rozšířil se postupně po celé Evropě a dnes již není země, kde by se např. Andro, Repasseado nebo Chapelloise netančilo. Dokonce i u nás, v České republice, máme několik kapel, které tvoří a hrají skladby určené pro balfolkové tance – za všechny jmenujme ba.fnu a Bal Lab. 

Od května letošního roku zkusíme balfolk i v Příbrami, budeme se scházet každou středu v 19.00 před Junior klubem. Každý tanec se nejdříve naučíme a pak si rovnou zatancujeme. Není potřeba žádná předchozí taneční zkušenost (dřevo nedřevo, rozpohybujeme se všichni) ani pravidelná docházka, jen pohodlné oblečení a chuť si zkusit něco nového. A to nejlepší nakonec – žádné příspěvky se nevybírají. Více informací na webu balfolk.cz a ve facebookové skupině Balfolkvpribrami. 

Martin Šácha

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne