Slider

Autobusový pruh na Strakonické se prodloužil. A ještě prodlouží

Doprava | Leden 2020

Kdo jezdí autobusem do hlavního města zejména v ranních špičkách, jistě ocení delší pruh, který je určen pro veřejnou dopravu. Díky prodlouženému bus pruhu lze ušetřit pět až deset minut času.

Na Strakonické ulici je nově umožněn autobusům plynulý průjezd na dalších asi 900 metrech v oblasti pražských Lahoviček, kde v ranní špičce projede za hodinu až 60 autobusů, z toho na přibližně 550 metrech je vyznačen nový pruh pro autobusy. Preferenční opatření na Strakonické tak dosahuje tří kilometrů. „Strakonická ulice je významnou dopravní tepnou pro obyvatele Zbraslavi, Radotína, ale i celého přilehlého regionu včetně Mníšecka, Štěchovicka, Dobříšska nebo Příbramska. Chybějící železniční spojení zde suplují autobusy a pro ty potřebujeme co nejplynulejší průjezd Strakonickou ulicí až na Smíchov,“ vysvětlil v Informačním zpravodaji PID náměstek pražského primátora a radní pro dopravu Adam Scheinherr.

Ranní kolony na Strakonické se v úsecích s povolenými maximálními rychlostmi 50 až 80 km/h běžně posouvají rychlostí okolo 15 km/h. „Nové opatření tak při těchto provozních stavech urychlí průjezd autobusů o čtyři až pět minut, ve dnech s extrémně hustým provozem i 10 minut. Všechna realizovaná opatření na Strakonické ulici umožňují autobusům projet i o více než 15 minut rychleji než ostatní vozidla,“ dodal ředitel ROPID Petr Tomčík.

Pruh začíná už před Lahovickým mostem, kde byl dosud jen odbočovací pruh ve směru na Radotín. Následně bus pruh pokračuje od mimoúrovňového křížení až zhruba k ulici K Zahrádkám, kde se napojuje na již existující preferenční pruh. V úseku od mimoúrovňového křížení dále do centra města „ranní“ autobusy stávaly velmi často, nebo řidiči volili průjezd ulicí K Sádkám. Nový pruh vznikl rozšířením původního odstavného pruhu, a tak byly zachovány oba stávající pruhy pro ostatní dopravu. Vyhrazený jízdní pruh mohou využívat autobusy, vozidla IZS, městské policie, kola a taxi.

Úprava si vyžádala drobné stavební zásahy. Výraznější stavební činnost bude nutná pro realizaci plánového prodloužení autobusového pruhu až k Barrandovskému mostu. „Pro další zlepšení průjezdu autobusů po Strakonické ulici připravujeme její stavební rozšíření, což umožní zřídit bus pruh od zastávky Dostihová až před Barrandovský most. Po jeho realizaci bude umožněn plynulý průjezd autobusů od Lahovického mostu až za Barrandovský most v celkové délce téměř šesti kilometrů,“ doplnil Adam Scheinherr.

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne