Slider

Architektonická soutěž pro nám. J. A. Alise má svého vítěze

Rozvoj města | Listopad 2022

Porota hodnotila celkem šest soutěžních projektů. Foto: Eva Švehlová

Město Příbram vyhlásilo architektonickou soutěž, ve které se řešila podoba náměstí J. A. Alise na Březových Horách. Pro vítězný návrh porota hlasovala jednomyslně.

 

Před časem město vyhlásilo architektonickou soutěž, kdy soutěžní týmy dostaly za úkol navrhnout, jak upravit náměstí J. A. Alise tak, aby se z něj stalo příjemnější místo k životu. Architektonická soutěž probíhala od března do září a přihlášeno bylo šest návrhů. Nad všemi náměty se sešla porota, která po rozsáhlé diskusi jednoznačně označila návrh, který radě města doporučila jako vítězný. V polovině října pak radní rozhodli o výběru v souladu s doporučením poroty. V rámci architektonické soutěže byly uděleny ceny a odměny soutěžním návrhům podle jejich kvality a nápadu, a to v celkové výši 550 000 korun. 

Vítězným návrhem architektonické soutěže je soutěžní návrh č. 6 podaný společností Monom Works, který získává 1. cenu ve výši 250 000 korun. U tohoto návrhu komise ocenila kultivovaný názor i prezentaci budoucí podoby náměstí, kdy „návrh přináší jasný názor na organizaci řešeného prostoru, respektující historii místa a odkazující se na ni“. Druhé místo porota přidělila návrhu č. 3, pod kterým jsou podepsáni Eliška Málková, Matěj Čunát, Marie Štefanová a Martin Hajný, a kteří tak získali cenu ve výši 150 000 korun. Třetí místo a cenu v hodnotě 100 000 korun obdržel návrh č. 2, jenž podala společnost Atelier Horký. Odměny (skicovné) v rámci architektonické soutěže byly ve shodné částce 25 000 korun uděleny návrhu č. 1 od firmy Karnet Architekt a návrhu č. 4 od Anny Laubové a Karla Filsaka. 

Hodnotící porota byla složena ze závislé a nezávislé části, kdy v závislé měli hlas starosta Jan Konvalinka, ředitelka Státního okresního archivu Příbram Věra Smolová a coby náhradník za ředitele Hornického muzea Příbram Josefa Velfla místostarosta Martin Buršík. V nezávislé části o výběru vítězného návrhu rozhodovali: Ing. arch. Ivan Plicka, Ing. Vladimír Sitta, Ing. arch. David Mateásko a jako náhradník Ing. arch. Patrik Hoffman, který zastupoval za nepřítomnou Ing. arch. Jitku Ressovou. 

„Na rozdíl od výběrového řízení na dodavatele projekčních prací nám architektonická soutěž umožnila vybrat si ze široké nabídky návrhů. Veřejnost zvu na výstavu, kde budou k vidění všechny soutěžní projekty,“ uvedl starosta Jan Konvalinka. Výstava se koná v Galerii Františka Drtikola (více na jiném místě tohoto zpravodaje). 

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne