Slider

Aquapark. Další dějství

Názory | Říjen 2023

Jaké je východisko ze současné situace ohledně aquaparku? Foto: Stanislav D. Břeň

Zářijové zastupitelstvo mělo na programu bod, který se týkal aquaparku. V současné fázi se řeší možnost vybudovat menší aquapark na místě současného venkovního bazénu (tzv. varianta G, o dalších variantách rekonstrukce psal Kahan 5/2023). Zastupitelé se většinově přiklonili k návrhu, aby k této variantě byla zpracována komplexní studie proveditelnosti. Všechny zastupitelské kluby jsme požádali o komentář. Uvádíme odpovědi klubů, které na otázku zareagovaly, a to v abecedním pořadí od A k Z.

 

ANO 2011

Příbramský aquapark, resp. jeho rekonstrukce, je fenoménem, který tu s námi žije již osmým rokem. Člověku, který má jen kusé informace, by se mohlo zdát, že se celou tu dobu jen hovoří a nekoná. Tato teze je podporována i některými ze zastupitelů, kteří buď neví, co se všechno doposud kolem aquaparku odehrálo, nebo, a to je mnohem horší, o tom ví moc dobře, ale záměrně vypouštějí do světa pokroucené informace. Každopádně. Bazén je tématem, které v určitých historických intervalech, dokáže rozhýbat veřejné mínění. 

Jaký je tedy aktuální stav? Oprava stávajícího bazénu byla upozaděna. Stále je však připravena ke spuštění. Je hotový projekt a je platné stavební povolení. Stačilo by zahájit tendr a s trochou štěstí začít opravovat v řádu měsíců. Zelenou ale dostal nový směr, kterým je vybudování nového bazénu v místech, kde je nyní bazén venkovní. Ne, není třeba oplakávat možnost venkovního koupání. Počítá se i s ním. Přes prázdniny jsme vypracovali základní studii, která nám prověřila proveditelnost stavby v daném místě, a to s ohledem na územní plán, pozemkové poměry, existenci sítí a také v návaznosti na blízkost železnice. Máme už i představu, kolik by vybudování bazénu zhruba stálo. Pozitivní je, že by částka byla o desítky až stovky milionů nižší než v případě rekonstrukce starého bazénu. Pokud tedy odečteme to, že se něco bude muset udělat i se starou budovou – pochopitelně ne hned, ale během dalších let určitě ano. 

Při posledním zastupitelstvu vznikla debata ohledně vhodnosti nové stavby s ohledem na urbanismus a jakousi unikátnost sídliště, které vzniklo v době nejtužšího komunismu. Vnímáme i takové názory, jejichž přijetí by znamenalo zrušení i tohoto projektu a hledání další varianty. Domníváme se, že nová stavba musí být vizuálně a dimenzionálně citlivá vůči svému okolí, že nesmí působit násilným dojmem. Zároveň však zastáváme postoj, který zdůrazňuje funkčnost a uživatelský komfort budoucí stavby. Věříme, že jakákoliv stavba, která bude provedena alespoň s elementárním citem, bude působit lépe a pro okolí přívětivěji než stávající krychlovité objekty aquaparku a zimního stadionu. 

V závěru bychom rádi upozornili ještě na jednu věc, za kterou se sluší poděkovat týmu SZM Příbram. Poměrně stranou zájmu zastupitelů i médií se přes prázdniny povedlo provést alespoň částečnou obnovu stávajícího bazénu. Jsou nové sprchy, vstupní systém, zámky na skříňkách, parní i saunová kabina plus další věci, které přispějí k tomu, že náš starý bazén přežije se ctí dalších několik let, než si my politici uvědomíme, že je důležitější spolupracovat a stavět, než spolu bojovat a bourat.

 

Česká pirátská strana

Proč nepodporujeme radou předložený návrh bazénu na stávajícím venkovním?

- Postrádáme ucelenou urbanistickou koncepci rozvoje celé dané lokality.

- Tzv. studie proveditelnosti, kterou rada předložila zastupitelstvu, nesplňuje náležitosti takové studie, a na základě tohoto materiálu nelze vůbec činit závazná rozhodnutí. Studie nabízí v podstatě jedno řešení a nepracuje i s jiným prostorem v dané lokalitě. Z tohoto pohledu nám i cena studie 184 344 korun přijde nadsazená.

- Velkých hal je v Příbrami už dostatek, a podle našeho názoru nová stavba naruší stávající uspořádání z urbanistického hlediska, což na zastupitelstvu kvalifikovaně vysvětlil architekt Michal Profant. Nahradit venkovní bazén novou budovou, která zabere většinu zelené plochy a naruší současný veřejný prostor považujeme za nešťastné řešení.

- Jsme přesvědčení, že skutečná cena realizace bude výrazně vyšší než ta uvedená. Návrh ceny je 290 milionů korun (plus DPH), ale tato kalkulace vychází jen z objemu stavby a současné cenové úrovně. Do této ceny není zakalkulováno vše, co budoucí akce bude nutně zahrnovat, své udělá inflace.

- Navíc není vůbec jasné, jak by se naložilo se stávajícím bazénem a jaké by byly náklady nejen na budoucí záměr, ale i na udržování případně prázdné a nevyužívané budovy.

- Nepovažujeme za šťastné, aby se na bazén dělala sbírka, jak navrhoval zastupitel Karel Vild.

 

ODS

Stále jsme pro variantu G vybudování nového bazénu místo venkovního bazénu. Budeme se snažit tuto variantu rozpracovávat a dotáhnout k realizaci.

 

Příbram 2030

Evergreen v podobě diskuze o aquaparku v Příbrami pokračuje. Projekty z minulých let jsou smeteny ze stolu a na zářijovém zastupitelstvu nám byla představena zcela nová hmotová studie aquaparku, který by měl stát na místě současného venkovního bazénu. 

Ze studie je zřejmé, že je možné výrazně zmenšit objem budovy aquaparku oproti té současné. To sníží náklady na výstavbu i provoz, a přitom zachová všechno potřebné, co by aquapark v Příbrami měl mít. Vybudování každého metru krychlového objemu budovy aquaparku totiž stojí přibližně 12 000 korun, a proto je klíčové zmenšit objem budovy na minimum. V tomto ohledu souhlasíme s navrženým „objemem“. 

Nicméně navržení nového bazénu na místě toho současného venkovního je největší překážka, protože odporuje zásadám výstavby na sídlišti a v jeho okolí. Vedení města si tento problém nechce připustit a jede si svou. Odborníci na urbanismus a městskou architekturu se předhánějí, aby dali najevo svůj hněv. Již na červnovém zastupitelstvu jsme upozorňovali kolegy z vedení města, že by si měli přizvat do pracovní skupiny o aquaparku také urbanistu. 

To se nestalo a výsledkem byla dvouhodinová litanie u tohoto bodu v zastupitelstvu. Kolegové z Šance i Spojenců byli zásadně proti, aby se na základě této hmotové studie pokračovalo okamžitě se zadáním stavebního projektu, a naopak vedení města vehementně tento postup obhajovalo. 

Je důležité si uvědomit, že současné zastupitelstvo sice stihne vypracovat projektovou dokumentaci ke stavbě, ale pravděpodobně to bude až zase nové zastupitelstvo po volbách v roce 2026, které schválí konečnou stavbu a částku investice. Je klíčové, abychom nyní navrhli projekt, který bude chtít schválit i zastupitelstvo třeba v úplně jiném složení, než je nyní. To znamená brát v úvahu úplně všechna pro a proti, a před vynaložením deseti i více milionů korun na stavební projekt se nejdříve ujistit, že opět nejdeme špatnou cestou. 

Na zastupitelstvu jsme tedy schválili námi navržené vypracování komplexní studie proveditelnosti tak, aby obavy kolegů z opozice byly vyřešeny a tah na bránu od vedení města mohl pokračovat. Říká se: dvakrát měř, a jednou řež. U tak velké investice to platí o to víc. Pokud bude vedení města více spolupracovat s urbanisty a odborníky na městskou architekturu, má otevřenou cestu. Jinak to bude zase ztráta času.

 

Spojenci – TOP 09, Starostové a nezávislí, Politické hnutí Hlas, SOS Příbram a nezávislí kandidáti

Rada města předložila na zářijové jednání příbramského zastupitelstva „studii proveditelnosti“ novostavby plaveckého bazénu v místě dnešního venkovního bazénu. Zastupitelům doporučila, aby na základě této studie schválili zpracování dalších stupňů projektové dokumentace a tím vlastně dali tomuto nejčerstvějšímu nápadu vedení radnice zelenou. A to přestože neobsahuje ani základní informace potřebné pro zodpovědné rozhodování, neřeší, co se má stát se stávající budovou aquaparku, neobsahuje relevantní vyjádření urbanistů, a dokonce obsahuje chybný – a podsazený – výpočet odhadované ceny. Zamlčuje zároveň, že ve výsledku by se celá věc i se souvisejícími investicemi do dané lokality a stávající budovy prodražila o stovky milionů korun. To vše bylo způsobeno nevhodným a neprofesionálním zadáním ze strany zadavatele. Kvitujeme, že i po informacích zveřejněných naší zastupitelkou se zastupitelstvo k návrhu zpracování projektové dokumentace nepřiklonilo. 

Po prostudování několika málo stran tzv. studie proveditelnosti, za kterou město zaplatilo 184 344 korun vč. DPH, konstatujeme, že se jedná o naprosto nedostatečný podklad pro zodpovědné rozhodování zastupitelů o takto velké investici. Vedení města by mělo nechat vypracovat skutečnou studii proveditelnosti, jež by zahrnula i původně uvažovanou variantu opravy stávající budovy bazénu, důslednou urbanistickou analýzu a hlavně realistický odhad všech nákladů, vč. těch, jež by v případě schválení varianty novostavby souvisely s rekonstrukcí staré budovy. V květnu na webu pribram.cz ostatně starosta Jan Konvalinka sám tvrdil, že „zasedne tým odborníků, který vyhodnotí všechna pro a proti a posoudí všechny možné detaily a dílčí varianty.“

 

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Jedenáctého září jsme na zastupitelstvu projednávali podklady k aquaparku. Ten, kdo byl přítomen, nebo sledoval online vysílání, viděl, že se kolem aquaparku strhla dost velká debata plná emocí. Byla předložena studie proveditelnosti, kde jsme se dočetli, že nový aquapark je možné postavit na místě, kde se nachází současný venkovní bazén. Ovšem musely by být dodrženy určité náležitosti, což se ovšem nelíbilo některým zastupitelům, kteří vznesli námitky, čímž nastala dvouhodinová, již zmíněná debata spočívající zejména v tom, co znamená studie proveditelnosti, a že předložený materiál nenaplňuje definici studie proveditelnosti, protože neobsahuje náležitosti, které by studie proveditelnosti měla mít. Z této předložené „studie proveditelnosti“ vyplývalo, že stavbu lze na daném místě realizovat. 

O našem aquaparku se za posledních osm let již namluvilo mnoho. Přes léto došlo k úpravě vnitřního bazénu za asi 10 milionů korun, aby byl provozuschopný. Nedokážeme si představit, že by Příbram byla bez plaveckého stadionu a že by základní školy musely zajistit plaveckou výuku ve vedlejších okresech – to nám přijde naprosto nemyslitelné. Bylo by to nejen časově, ale i finančně nákladné. 

Rozhodně je zapotřebí předložit komplexní studii proveditelnosti se všemi náležitými parametry – od ekonomických po urbanizační, domluvit se napříč všemi politickými subjekty a odsouhlasit vše potřebné, aby mohlo dojít co nejdříve ke stavbě. Je nutné si uvědomit, že jenom zpracování projektu na výstavbu zabere velmi dlouhý časový úsek, a to přinejmenším rok. Naši občané si zaslouží plnohodnotný bazén, který bude využit nejen jim, ale i lidmi z okolí. Někteří provozovatelé ubytovacích služeb se nás neustále ptají, kdy už bude konečně ten nový bazén, protože ho samozřejmě prezentují jako volnočasové využití. Pokud chceme v našem městě návštěvnost a příliv turistů, musíme pro ně také zajistit lákavou nabídku, do které pěkný bazén bezesporu patří.

 

Šance pro Příbram

Úvodem jen lehké připomenutí našich klíčových požadavků na cestě k novému bazénu – levná, malá, provozně úsporná novostavba určená zejména pro školy a plavce s rozumnými prvky pro zábavu a wellness pro širokou veřejnost. Požadavek na co nejnižší investiční a provozní náklady zdůrazňuje prioritu stavby nového bazénu – ve městě jsou a budou důležitější, zejména infrastrukturní projekty s vyšší prioritou. Byty. Škola. Rekonstrukce funkčních budov atd. 

Vedení města od roku 2016 připravovalo nákladnou rekonstrukci, která skončila fiaskem. Jediný zájemce o opakovaně a komplikovaně vypsanou zakázku nesplnil limit pro cenu. V prosinci 2022 jsme představili řešení celého problému (pozn. red. – více zde: kahan.pribram.eu/bazen.pdf) včetně patřičných nutných postupů a nabízeli jsme pomoc vedení města, a to proto, aby se neopakovaly stále stejné chyby pramenící z neznalosti postupů při řešení podobných projektů. Vedení města nabídku pomoci ignorovalo. 

Vyrazilo cestou, která nemůže skončit dobře. Vysvětlíme proč. Jde totiž o princip. Pokud má stavba bazénu dopadnout dobře, musí se postupovat, jako když stavíte pyramidu. Každý kámen má svůj tvar, místo a funkci. Pěkně popořádku a trpělivě, kámen za kamenem, vrstvu po vrstvě stavíte pyramidu a nakonec, úplně na vrchol přidáte poslední kámen – to je odměna pro stavitele. Pro nás tento kámen představuje spokojeného uživatele bazénu a ušetřené investiční a provozní náklady. 

Ale vedení města to vidí jinak. Zajímá je jen ten poslední kámen, kam se chtějí podepsat. Zvěčnit se. Nic jiného je nezajímá. Jen ta představa posledního kamene. Tu mají dokonalou, ale bohužel zcela chybnou. A stavbu pyramidy chtějí uzpůsobit tak, aby byl hlavně co nejdříve ten poslední kámen. Nerespektují funkci a smysl jednotlivých kamenů. Dokonce přehlížejí jejich důležitost. Může toto dopadnout dobře? 

Převedeno na stavbu bazénu – nově předkládané dokumenty, jako je „předstudie proveditelnosti“ či „studie proveditelnosti“, nejen, že nejsou tím, za co se vydávají, ale obsahově jsou uzpůsobené myšlence nového bazénu na místě současného venkovního (to je onen horní kámen s podpisy). Bez regulérního, zejména ekonomického porovnání všech možných variant. Bez názorů odborníků. 

Opětovně tedy žádáme o ukotvení základní myšlenky – levné, malé, provozně úsporné novostavby určené zejména pro školy a plavce s rozumnými prvky pro zábavu a wellness pro širokou veřejnost – do celého procesu. Jedině a jen k této myšlence se upínejme v každém kroku realizace.

 

Rubriku zpracoval:
Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne