Slider

Anděl na drátě pomůže seniorům v krizových situacích

Sociální péče | Leden 2024

Nepřetržitá tísňová péče nazvaná Anděl na drátě je určena převážně seniorům. Foto: Anděl na drátě

Nepřetržitá tísňová péče nazvaná Anděl na drátě je určena převážně seniorům a osobám se zdravotním postižením, u kterých se zvyšuje riziko pádu, náhlé nevolnosti, slabosti či kolapsu. Zdraví i život pak závisí na rychlém zajištění pomoci.

 

Princip služby Anděl na drátě spočívá v tom, že klient má stále u sebe (na ruce) malé elektronické zařízení (hodinky, náramek). Po jeho stisknutí se ozve hlas asistenta a ten po vyhodnocení situace zvolí postup a formu zajišťované pomoci. Profesionálně proškolený asistent je s klientem v neustálé komunikaci až do úplného vyřešení celé situace.

 

Pomoc na dálku

Zařízení dokáže samo rozpoznat nestandardní situace a upozornit na ně (náhlý pád či déle trvající nehybnost), i když klient nestihne aktivovat tlačítko. Zároveň se pomocí signálů GPS či GSM lokalizuje místo, v jakém se klient nachází. Asistent i v těchto případech volá na zařízení a ověřuje stav klienta. 

Senior a jeho rodina tak mají jistotu, že se mu vždy dostane rychlé a optimální pomoci v domácím i venkovním prostředí. Uživatel tím získá větší sebedůvěru a nemusí se
omezovat ve svých aktivitách a oblíbených činnostech kvůli obavám z nečekaných problémů. 

Součástí služby je také nonstop linka pomoci při úzkostných, tísnivých a depresivních pocitech, strachu ze samoty, sdílení radostí i starostí osamělých seniorů. Dále také poskytování sociálního poradenství a zprostředkování kontaktu se společenským prostředím.

 

Čtení z knihovny Anděla na drátě

S pomocí předních českých herců byl vytvořen rozmanitý obsah audiozáznamů knihovny Anděla na drátě. Při pravidelných voláních a aktivizačních hovorech se uživatelům nabízí výběr z obsáhlé knihovny audiozáznamů různých žánrů. Rozšířili jsme tím možnosti naší komunikace o čtení a příspěvky od známých umělců a herců. Ty jsou zajímavým rozptýlením, seniory potěší, a pomáhají tak lépe překonat důsledky společenské deprivace plynoucí
z nucené izolace a samoty.

 

Bez mobilního telefonu a plateb za SIM kartu

Další přidanou hodnotou je možnost přijímat hovory na zařízení od rodiny a přátel, ale hlavně vlastní, neomezené volání ze zařízení (odchozí hovory) do všech sítí v ceně služby. Klient tak nepotřebuje telefon a ušetří za kredit či paušál SIM karty. 

Cílem služeb Anděl na drátě je vedle ochrany zdraví a života klientů také podpora komunikace s jejich blízkými a přáteli. Přispívá tím ke zlepšování tělesné i psychické kondice seniorů a napomáhá k prodloužení hodnotnějšího a spokojenějšího života v jejich přirozeném domácím a sociálním prostředí. Cena služby je 380 korun měsíčně. K tomu je třeba pořídit hodinky nebo přívěsek za 2990 korun včetně DPH, tato komunikační zařízení jsou ale nyní poskytována zdarma. Podrobnosti získáte na webu andelnadrate.cz nebo na tel. 774 705 824. 

Božena Sekaninová
Anděl na drátě

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne