Slider

Amasoma staví club house a hledá nové posily

Život v Příbrami | Říjen 2020

Nyní klub hraje a trénuje na softballovém hřišti v Brodské ulici.

Psala se osmdesátá léta, každodenní módou mládeže se staly vycpávky v ramenou, mrkváče nebo legíny vyrobené převážně ze silonu a trendem v panelákovém bydlení bylo umakartové koupelnové jádro, šedé linoleum a unifikovaná linka v kuchyni. Děti sdružené do Pionýrské organizace SSM nacházely vyžití především při hře o céčka, neexistoval bulvár nebo svobodný časopis, nýbrž jen Rudé právo a Svobodné slovo, které nebylo až tak úplně svobodné. A právě začátky těchto let daly v Příbrami vzniku pálkovací hry s americkými kořeny – softballu.

 

Na počátku se této hře věnovalo jen pár nadšenců především z řad studentů, postupem času však zájem vzrostl natolik, že bylo v roce 1983 založeno sportovní sdružení se zvláštním názvem Tělovýchovná jednota Amasoma Příbram. Okolo názvu se vedly dlouhé debaty, ale vzhledem k tomu, že se malá skupina hráčů stále považovala za amatéry, složilo se jméno klubu z prvních písmen slov AMAtérský SOftballový MAnčaft. Jako hřiště tehdy posloužily škvárové plochy na Spartaku, vojenské hřiště v areálu VÚ Brod nebo areál Litavka (za nynější 1. FK) a naprosto běžným vybavením byly molitanové mety potažené podomácku ušitým fusakem.

 

Největší softballové hřiště v Čechách

V polovině osmdesátých let však došlo ke zlomu, kdy tehdejší vedení jednoty získalo pozemek na úplném okraji města, a mohla začít výstavba vlastního sportoviště. V letech 1986 až 1989 tak bylo vybudováno na tehdejší poměry největší softballové hřiště v Čechách, které navíc jako jediné v Evropě splňovalo běžné standardy pro tuto hru. I z tohoto důvodu byly později plochy sportoviště využity ke konání evropských a světových šampionátů, jejichž průběh byl divákům zprostředkováván televizními přenosy.

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se softballu v Příbrami věnovala více než 100členná skupina mužů, žen a dětí a už se tak úplně nejednalo o amatérské hráče, nýbrž o jednotlivá družstva, která plnila přední příčky v různých skupinách soutěží v rámci České softballové asociace. V novém tisíciletí se družstvo mužů z oblastních soutěží vyšplhalo na několik let do druhé ligy a v letech 2009 až 2010 pak ještě reprezentovalo město v nejvyšší softballové soutěži. Kromě toho si jednota dokázala vypěstovat ve svých řadách i několik hráčů, kteří se stali oporami českého národního týmu.

V současné době je herně aktivní zejména družstvo mužů, které si vlastními silami zajišťuje následovníky z řad mladých kadetů. V každém roce probíhají minimálně dvě ohlášená kola náboru nových mladých hráčů a hráček.

 

Nový club house

Vlivem dlouhodobé absence základního sociálního zázemí, které je citelné právě při přípravě dětí, se pustilo vedení jednoty do záchrany sportoviště. Hledala se cesta, jak získat finanční prostředky pro realizaci již vypracovaného projektu pro nové funkční využití vlastních pozemků. Záměr se nakonec nejen povedl, ale překonal i veškerá očekávání, a v tuto chvíli již začala výstavba takzvaného club housu. Na hřišti se tak po dlouhých letech stanou realitou šatny pro členy spolku s odpovídajícím hygienickým zázemím, společenská místnost a terasová tribuna pro diváky. Tato velká změna snad přivede k našemu výjimečnému sportu celou řadu nových tváří a brzy se začnou utvářet nové party nadšenců, jakými jsme my – „staří sofťáci“.

Roman Kříž, Amasoma Příbram

 

 

Amasoma nabírá děti i mládež

TJ Amasoma pořádá nábor dětí ve věku od 10 do 15 let. Koná se vždy v pondělí a ve středu od 17.00 do 19.00. Starší zájemci ve věku od 16 do 21 let se mohou přihlásit vždy ve čtvrtek od 17.00 do 19.00. Nyní klub hraje a trénuje na softballovém hřišti v Brodské ulici.

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne