Slider

Alej svobody připomene křivdy uranových dolů

Život v Příbrami | Červenec 2021

Polní cesta, podél níž povede Alej svobody. Foto: red

U bývalého vězeňského zařízení pro politické odpůrce komunistického režimu Vojna u Lešetic vyroste nová Alej svobody. Sázet se bude na podzim tohoto roku.

Město zvítězilo v grantové výzvě Nadace Partnerství, která organizuje výsadbu symbolických sametových alejí. Nová Alej svobody tak vznikne v blízkosti v blízkosti Památníku Vojna. „Dobrovolnická práce mnoha lidí z Příbramska, kde žijí potomci vězňů, bachařů, vojáků i horníků, bude symbolickou snahou o odčinění křivd, ke kterým zde docházelo,“ zdůraznil myšlenku vítězného návrhu starosta města Jan Konvalinka. Výsadba letos připadne na sobotu 13. listopadu. Město akci uspořádá v součinnosti s Hornickým muzeem Příbram, které při této příležitosti nabídne prohlídku památníku za symbolické vstupné. Vězni z pracovního lágru byli totiž nejčastěji využíváni na těžbu uranové rudy. Více o putovní akci na webu alejsvobody.cz. 

„Přínosem aleje bude nejen utužování vztahů, ale také zadržování vody v krajině a ochrana půdy před erozí. Výsadba proběhne podél polní cesty z osady Vojna k osadě Zavržice a Památníku Vojna. Jeden strom bude symbolicky vysazen přímo v areálu Památníku Vojna,“ doplnil Petr Walenka z příbramského Odboru životního prostředí. 

Akci pořádá město Příbram ve spolupráci s Nadací Partnerství. V pořadí již čtvrtou Alej svobody zde vysadí za pomoci dobrovolníků z řad partnerů i veřejnosti. Putovní výsadba navazuje na loňskou výsadbu Aleje svobody v Šatově, předloňskou sametovou Alej svobody vysazenou ve Vestci u Prahy ke kulatinám sametové revoluce a výsadbu Aleje svobody pod Řípem v roce 2018 k oslavám sta let Československa. Vznik aleje mohou lidé podpořit prostřednictvím veřejné sbírky na darujme.cz/projekt/1204639. 

Novou cestu lemovanou stromořadím budou moci využívat nejen místní, ale také turisté. Na polní cestu navazuje několik turistických tras, cyklotrasa a poutní cesta Via Nova. Lokalita propojuje tři Vojny: nejvyšší vrch města Příbram (667 m n. m.) a Příbramské pahorkatiny, osadu Vojna a památník, kde nyní se nachází Muzeum obětí komunismu a dějin uranového hornictví.  

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne