Slider

Agent Antišmejd přednášel v Příbrami

Bezpečná Příbram | Březen 2020

Každodenně se setkáváme s případy, kdy jsou zpravidla senioři zlákáni, oklamáni a okradeni

Každodenně se setkáváme s případy, kdy jsou zpravidla senioři zlákáni, oklamáni a okradeni takzvanými „šmejdy“. V Příbrami o tom přednášel Zbyněk Prousek.

 

V pondělí 20. ledna navštívil Příbram Zbyněk Prousek, jehož jméno je odbornou, ale i laickou veřejností spojováno s bojem proti nekalým obchodním praktikám tzv. šmejdů. Právě tomuto tématu byla věnována přednáška v příbramském Senior Pointu. 

„Pokud hovoříme o šmejdech, máme na mysli společnosti, které za pomocí klamavé reklamy či manipulativních praktik, nabízejí nekvalitní zboží. Zbyněk Prousek hovořil o začátcích tzv. šmejdů, kteří začínali u projede nekvalitních hrnců, postupem času se přeorientovali na dodávku elektřiny a v současné době se zabývají prodejem léků, výměnou vstupních dveří či prodejem kryptoměny,“ řekla příbramská manažerka prevence kriminality Lucie Máchová. 

Při setkání Zbyněk Prousek zároveň upozornil, že reklamy těchto společností se objevují v celorepublikově prodávaných časopisech a že nekalé obchodní praktiky se mohou projevovat i v kamenných prodejnách. „Tato přednáška se uskutečnila v rámci městského programu prevence kriminality a město Příbram bude v podobných přednáškách pokračovat i v letošním roce,“ dodala Lucie Máchová. 

„Agresivní šmejdí hyeny brutálně, nemilosrdně a bezcitně drancují zejména seniory a působí rozsáhlé hospodářské a morální škody. V honbě za penězi se šmejdi neštítí takřka ničeho. Působnost šmejdích bestií vykazuje znaky organizovaného zločinu,“ uvádí Zbyněk Prousek. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne