Slider

Advent je čas k zamyšlení

Úvodník | Prosinec 2022

Místostarosta Vladimír Karpíšek

Drazí přátelé, vstoupili jsme do krásného předvánoční období. Buďme ale upřímní, pro většinu z nás je spíše závodem ve shánění vánočních překvapení a dárků. Zároveň se snažíme už nyní rekapitulovat a dotahovat staré resty, které jsme během roku tak úspěšně odkládali. Těšíme se na Štědrý den, kdy se potkáme se svými nejbližšími, a zejména ti, kteří mají malé děti, na šťastné okamžiky při rozbalování dárečků od Ježíška. 

Zkusme se zastavit, nebo aspoň přibrzdit a zamyslet se nad obdobím, jež symbolizuje tento vzácný čas. Obdobím, kdy děti otevírají adventní kalendáře, pečeme cukroví a každou neděli zapalujeme svíčky na adventním věnci, než přijde ta krásná chvíle, kdy zdobíme vánoční stromek. 

Slovo advent vychází z latinského „adventus“, což znamená příchod, tedy očekávání příchodu Ježíše Krista. Je to doba přípravy na Vánoce, rozjímání a dobročinnosti. Na první adventní neděli zapalujeme první svíčku, tzv. svíci proroků. Je upomínkou proroků, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Na další adventní neděli rozsvítíme druhou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. O třetí adventní neděli zažehneme tzv. pastýřskou, která vyjadřuje radost z toho, že postní čas je téměř u konce a adventní období získává slavnostnější ráz. Konečně čtvrtou adventní neděli přichází tzv. andělská svíce, jež symbolizuje mír a pokoj. 

Pro věřící je význam adventu spojený s dalšími tradicemi, jako je kupř. období půstu. Ať už patříme mezi věřící, či nikoliv, měli bychom si najít čas na vzájemné setkání, sousedské podání si ruky, jen tak pousmání, což má v dnešní složité době mimořádný význam. Možná vám k tomu pomůže i toto vydání Kahanu, který věnuje „adventu v Příbrami“ hlavní téma. 

Dovolte mi jménem vedení naší radnice popřát vám klidné období adventu a krásné a veselé vánoční svátky. Ať je pro vás rok 2023 obdobím naplněných přání, a zejména ať vás provází zdraví a štěstí.

Vladimír Karpíšek
1. místostarosta města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne