Slider

Příbramští žáci vystoupili na Mene Tekel 2020

Kultura | Květen 2020

Každoročně v únoru se v Praze koná mezinárodní festival Mene Tekel.

Každoročně v únoru se v Praze koná mezinárodní festival Mene Tekel. Příbramští žáci škol v Jiráskových sadech a ve Školní ulici spolupracují se Spolkem Dcery 50. let na programu tohoto lidskoprávního festivalu.

 

Festival Mene Tekel se věnuje tématům spojeným s totalitou s cílem připomínat historické totalitní mezníky naší země a nejen jí. V loňském roce vystupovali se svými projekty žáci obou škol, program byl velmi úspěšný a účastníci sklidili velké ovace i od autorů celého projektu manželů Řeřichových. 

Každý ročník festivalu má své specifické téma, které rezonuje se společenským klimatem. Pro rok 2020 jím bylo Memento George Orwella: „Kdo kontroluje minulost, kontroluje budoucnost. Kdo kontroluje současnost, kontroluje minulost…“ Jeden z klíčových citátů ze slavné Orwellovy knihy dominoval 27. února celému programu v sále Městské knihovny v Praze. 

Letošním programem se prolínaly nejen připomínky a útrapy politických vězňů 50. let 20. století a jejich rodin, ale i útrapy politických vězňů po roce 1968 v dobách normalizace, beseda s politickým vězněm, tak i prvky spojené s třicátým výročím Sametové revoluce. 

Mezi diváky byli letos žáci ZŠ Jiráskovy sady z Příbrami, kteří již přemýšlejí o programu příštího roku Mene Tekel. Na jevišti mezi účinkujícími vystoupili žáci ZŠ Školní, kteří se představili koncipovaným programem k orwellovskému tématu a Sametové revoluci. Dramatizace a některé písně v provedení sboru Jásan pocházely z pera uměleckého vedoucího celého souboru Vladimíra Heráka. 

Plný sál v Městské knihovně v Praze byl důkazem toho, že i letos se spolupráce Spolku Dcery 50. let a příbramských škol vydařila. Věříme, že i v příštím roce bude spolupráce s oběma školami a jejich pedagogy Vladimírem Herákem a Janem Liškou velmi úspěšná. A zároveň pomůže mladé generaci utvářet historickou paměť národa a pravdivě připomínat období totalitního systému v dějinách této země. 

Dagmar Moravcová
Spolek Dcery 50. let

+ lišta s piktogramy play, facebook, internet

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne