Slider

Kalendárium

Historie | Květen 2024

Střípky z příbramské historie. Foto: SOkA Příbram

  1. května 1894

Příbramské doly procházely obdobím úpadku. Snížení ceny stříbra situaci ještě zhoršovalo a zaměstnanci se začínali bouřit. Ministerstvo orby z obavy před dalšími nepokoji nařídilo báňskému ředitelství, že na 1. května nesmí žádnému horníkovi poskytnout dovolenou. Prvomájová demonstrace byla pod přísným trestem zakázána.

 

  1. května 1884

zemřela Marie Anna Savojská, vdova po českém králi a rakouském císaři Ferdinandovi I. Dobrotivém. Dne 9. května byly na příbramském reálném a vyšším gymnáziu konány zádušní bohoslužby. Svatou mši zpíval profesor náboženství P. Havránek za přítomnosti všech žáků a profesorů. Po bohoslužbě se deputace profesorského sboru odebrala k c. k. okresnímu hejtmanovi, aby vyjádřila svůj žal nad jejím úmrtím.

 

  1. května 1914

Vzdělávací sbor pro účastníky Lidové školy a veřejnost uspořádal v sále Měšťanské Besedy přednášku o hudebním skladateli Bedřichu Smetanovi v rámci 30. výročí jeho úmrtí. Přednášel dvorní rada Dr. Josef Theurer. Součástí přednášky byl slavnostní pochod, který Smetana složil k oslavě Shakespearova jubilea. Společně s Dr. Theurerem na klavír hrál Dr. Šebesta.

 

  1. května 1814

Zemřel Jáchym hrabě Čejka z Olbramovic, světský probošt Svaté Hory.

 

  1. května 1924

V roce 1919 začalo nově zvolené zastupitelstvo jednat o celkové elektrifikaci Březových Hor. Dne 10. května 1924 si starosta Hynek Klička písemně stěžoval okresní správní komisi v Příbrami na průtahy se zavedením elektrického proudu. První transformátor na Březových Horách byl do sítě zapojen až 20. března 1925.

 

  1. května 1874

Císař František Josef I. podepsal zákon o výstavbě železniční trati z Rakovníka do Protivína, která vedla přes Příbram.

 

  1. května 1904

Dne 21. května o třetí hodině odpolední začalo očkování příbramských dětí v budově chlapecké školy Na Příkopech. Rodiče a pěstouni mohli přivést své děti narozené od 1. dubna 1903 do 30. března 1904 a děti, které v roce 1903 nemohly být očkovány kvůli nemoci nebo z jiného důvodu. Očkování prováděl zdarma městský lékař. Další termíny očkování následovaly 28. května, 4., 11., 18. a 25. června.

 

  1. května 1854

Arcibiskup, kníže Bedřich Josef kardinál Schwarzenberg vykonal v Příbrami arcibiskupskou vizitaci spojenou s biřmováním. Při velkolepé slavnosti udělil svátost křesťanské dospělosti 4000 biřmovancům z města a okolí.

 

Tereza Pruchová
Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne