Slider

Kalendárium

Historie | Duben 2024

Přinášíme vám další střípky z příbramské historie.

 

  1. dubna 1884

Obecní výbor města Příbram schválil na své schůzi status a instrukce pro nově organizovanou policejní stráž s dodatkem, aby současná stráž vykonala přísahu u c. k. okresního hejtmanství.

 

  1. dubna 1894

U pražského soudu byli souzeni majitel obchodu s porcelánovým a skleněným zbožím Leopold Klemperer a majitel tiskárny Ferdinand Pelz. Obchodník Klemperer byl obviněn ze zneužití obrázku Panny Marie Svatohorské k reklamním účelům a tiskař Pelz měl být potrestán za jejich vytisknutí. Obrázky měly na rubu místo obvyklé modlitby reklamní slogan firmy Klemperer k prodeji suvenýrů ze Svaté Hory. K soudu se dostavil pouze Leopold Klemperer. Po vystoupení jeho obhájce byli oba zproštěni obžaloby.

 

  1. dubna 1914

Na základě císařského rozhodnutí byli profesorům Vysoké školy báňské Dr. Josefu Theurerovi a Rudolfu Vamberovi uděleny tituly a hodnosti dvorních radů s prominutím poplatků.

 

  1. dubna 1624

Na základě rekatolizačního patentu z 9. dubna téhož roku bylo městům zakázáno přijímat jiné než katolické měšťany.

 

  1. dubna 1924

Ve dvoraně sokolovny se konala módní přehlídka odboru Ústřední matice školské. Zájemcům byly předváděny jarní a letní modely dámských šatů a klobouků. Své zástupce měly i pánské módní obleky. Během přehlídky byl podáván čaj a zákusky. Přehlídku doprovázela hudba kapely Prokopa Korejse. Vstupné činilo 5 Kč, studentský lístek stál 2 Kč.

 

  1. dubna 1904

Nad Příbramí se přehnala silná bouře doprovázená prudkým deštěm a krupobitím. Potoky začaly vystupovat z břehů. Rozvodněný Příbramský potok v krátké době naplnil oba obecní rybníky Obory a voda z nich zaplavila zahrady. Příval vody byl tak silný, že mlynáři na hořejším toku Příbramského potoka a na Litavce nestačili včas vytáhnout stavidla a došlo tak k poškození některých hrází.

 

  1. dubna 1854

V den sňatku císaře Františka Josefa I. s bavorskou princeznou Alžbětou se na příbramském náměstí shromáždili ostrostřelci a horníci. Byla celebrována mše a zazněla rakouská hymna. V rámci oslav byly zasazeny tzv. císařské stromky – čtyři asi desetileté lípy před sídlem podkrajského úřadu (č. p. 107/I).

 

  1. dubna 1534

Král Ferdinand I. udělil zvláštní práva těm, kteří budou u města dolovat. Listiny byly adresovány měšťanům, obci a horníkům města Příbramě. K dosavadnímu každotýdennímu trhu v úterý přibyl ještě trh v sobotu a měly se konat dva jarmarky (výroční trhy) na svátek sv. Jana Křtitele a na sv. Linharta.

 

Tereza Pruchová
Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne