Slider

Kalendárium

Historie | Březen 2024

Z bohaté historie našeho města.

  1. března 1894

Do hokynářského krámu na Březových Horách vnikl asi patnáctiletý tulák s úmyslem uloupit peníze ze zásuvky pultu. Aby ho nikdo nemohl překvapit, uvázal ke klice dveří vedoucích do kuchyně provaz, aby se nedaly otevřít. Jednou rukou držel natažený provaz a druhou hledal tržbu v zásuvce. Netušil, že majitelka obchodu již tržbu vybrala a uložila. Když majitelka zjistila, že se nemůže z kuchyně dostat do obchodu, začala volat o pomoc. Tulák musel bez kořisti uprchnout.

 

  1. března 1934

V příbramské sokolovně se pod záštitou Osvětového sboru města Příbram konala tělocvičná akademie v rámci oslav narozenin prezidenta republiky T. G. Masaryka. Program zahájilo cvičení žákyň s velkými míči. Následovala vystoupení žáků na kladině a bradlech. Závěr programu patřil Erbenově devítce mužů s dlouhou tyčí. Sestavu nacvičili pod vedením bratra Koláře. Téměř všechna čísla doprovázel na klavír bratr Kamenický.

 

  1. března 1904

V sobotu odpoledne bylo v Příbrami a na Březových Horách zaznamenáno zemětřesení, které trvalo asi půl minuty.

 

  1. března 1884

Byla zřízena četnická stanice v přízemí nově upravené radnice. Službu vykonávali četnický strážmistr, závodčí a desátník.

 

  1. března 1534

Král Ferdinand I. potvrdil městu Příbram všechna dosavadní privilegia.

 

  1. března 1924

V kavárně Na Příkopech uspořádal šachový odbor Sportovního klubu Horymír simultánní šachovou partii bývalého člena šachového klubu Dobrusky, proti kterému usedlo k šachovnicím 16 protihráčů z řad příbramských šachistů. Svým protihráčům přenechal volbu barvy figurek a dovolil i možnost konzultací. Celkové skóre hosta bylo nakonec pět výher, dvě remízy a devět proher.

 

15.–19. března 2004

V Příbrami se konala přehlídka ochotnických souborů. Publiku se představily ochotnické spolky z Nového Knína, Rožmitálu pod Třemšínem, Dobříše a Kežmaroku. Představení probíhala na velké scéně divadla v dopoledních a večerních hodinách. Dopolední vstupné činilo 5 Kč a večerní 35 Kč.

 

  1. března 1914

Včelařský spolek pro Příbram a okolí konal svou valnou hromadu. Činní členové vyzimovali 439 a zazimovali 521 včelstev. Za rok 1913 získali včelaři 702 kg medu a 54,5 kg vosku.

 

Tereza Pruchová
Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne