Slider

Kalendárium

Historie | Leden 2024

Střípky z příbramských kronik.

  1. ledna 1924

Příbramský poštovní úřad byl zmocněn přijímat listovní telegramy, které se dopravovaly v nočních hodinách k telegrafním úřadům s celonoční nebo polonoční službou. Převzatý telegram následně předaly poštovnímu úřadu. Listovní telegramy se přijímaly od 18 do 21 hodin a sazba za slovo se pohybovala v rozmezí 10 haléřů až 4 Kč.

 

  1. ledna 1624

Kníže Karel z Lichtenštejna nařídil Příbramským, že mají ubytovat vojsko. Vojákům se musel dodávat chléb, pivo, víno, vejce, ryby, čerstvé, nasolené nebo uzené hovězí, skopové a vepřové maso, drůbež, máslo, sýry, hrách, fazole, jáhly, kroupy, kyselé zelí a česnek, sušená jablka, švestky, hrušky a k tomu ještě pro koně oves, seno a sláma.

 

  1. ledna 1884

Delegace výboru Jungmannova nadání (spolek pro podporu chudých studentů) předala lékárníkovi Janu Ullmannovi diplom čestného členství. Pana lékárníka dar dojal a věnoval ve prospěch spolkové pokladny štědrý příspěvek.

 

  1. ledna 1904

Příbramský Sokol uspořádal šibřinky na téma dobytí severního pólu. Dvorana sokolovny byla upravena jako ledová krajina a objevila se loď směřující k pólu. Její cesta skončila v ledovém sevření. Cestovatelé museli pokračovat v cestě balonem. Objevila se i rodina Eskymáků na saních a uspořádala hon na medvěda. Mezi hosty zavítala i Zima a Mráz. Pro návštěvníky byla připravena také sluj, která skrývala staročeskou hospůdku.

 

  1. ledna 1914

Okresní jednota živnostenských společenstev v Příbrami svolala do hotelu Buchar veřejnou schůzi, na které se věnovala špatným hospodářským poměrům. Schůze se účastnil starosta města a říšští poslanci zvoleni za okres.

 

  1. ledna 1714

Zemřela poslední oběť morové epidemie, která propukla v srpnu 1713. Z příbramské farnosti zemřelo celkem třicet osob ve věku od pěti týdnů do 74 let.

 

  1. ledna 1894

Příbramský poštovní a telegrafní úřad byl zestátněn a umístěn v horním ředitelství. Správcem státního poštovního úřadu se stal Jan Mečíř.

 

  1. ledna 1934

Znovu se otevřely Jesle spolku Ochrany matek a kojenců, které kvůli osobním rozporům spolkových funkcionářů byly dočasně uzavřeny.

 

  1. ledna 1954

Na Vojně zahynul při důlním neštěstí na dobývce hrdina bitvy o Británii, plukovník in memoriam Sylvestr Müller, odsouzený z politických důvodů na 25 let.

 

Tereza Pruchová
Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne