Slider

Cítí se občané v Příbrami bezpečně?

Bezpečná Příbram | Leden 2024

Dotazníkové šetření skončilo 30. listopadu. Foto: archiv

Od 17. října do 30. listopadu 2023 se ve městě uskutečnil průzkum pocitu bezpečí. Jedná se o čtvrtý průzkum pocitu bezpečí, který byl v Příbrami realizován. Šetření
se koná každé dva roky. Záměrem bylo zjistit, jak bezpečně se občané ve městě cítí. Dotazník byl zveřejněn v elektronické podobě na webu a sociálních sítích města Příbram a také v tištěné podobě v měsíčníku Kahan.

Dotazníkového šetření se zúčastnilo celkem 203 respondentů, kteří měli možnost odpovědět na 13 otázek z oblasti pocitu bezpečí. V elektronické podobě formulář vyplnilo 193 lidí, odevzdání v tištěné podobě pak zvolilo 10 osob. Celkem se zúčastnilo 120 žen a 83 mužů.

Nejčastějšími respondenty byli občané ve věku od 40 do 59 let, celkem 42,5 % dotázaných. Následovala věková skupina od 30 do 39 let (26,9 %). Nejmenší zastoupení měli lidé ve věkové skupině 70 a více let (7,3 %) a od 60 do 69 let (8,3 %). Jaké jsou výsledky?

 

Domníváte se, že je město Příbram bezpečné?

Na tuto otázku odpověděli všichni dotazovaní, 104 by označilo město Příbram za bezpečné či za spíše bezpečné. Celkem 99 občanů se ve městě necítí bezpečně a označili by jej za nebezpečné či spíše nebezpečné. 

Z jakého důvodu nepovažujete město Příbram za bezpečné?

Odpovědělo 99 respondentů. Z dotazníku vyplynulo, že občané se necítí bezpečně převážně po setmění. Za nejčastější důvod bylo označováno opilství a s tím spojené výtržnictví zejména v souvislosti s lokalitou Ryneček. Často byli zmiňováni i lidé bez domova, nepřizpůsobiví občané a skupiny mladistvých, které byly spojovány s místem Pod Čertovým pahorkem, Jiráskovy sady a před OC Skalka či v lokalitě Křižák. Z pohledu dotazovaných se po městě pohybuje mnoho osob pod vlivem drog a alkoholu a uvítali by větší pochůzkovou činnost ze strany městské policie zejména ve večerních hodinách.

 

Jaký je hlavní zdroj vašich informací o kriminalitě ve městě?

Na otázku odpovědělo 203 lidí.

 

  

Stal/a jste se za posledních 24 měsíců obětí kriminality v Příbrami?

Na otázku odpovědělo 203 respondentů, z toho 148 uvedlo, že za poslední dva roky nebyli obětí trestného činu, což představuje 73 % z dotázaných.

 

Jakého trestného činu se v našem městě nejvíce obáváte?

Z níže uvedeného grafu vyplývá, že se lidé nejvíce obávají násilného trestného činu a trestného činu spáchaného osobou pod vlivem drog. Tato skutečnost vyplývá i z otázky „Z jakého důvodu nepovažujete město Příbram za bezpečné?“, v níž byly jako důvod v hojném počtu uváděny osoby pod vlivem drog, které se po městě pohybují. Za povšimnutí stojí, že nejméně se občané obávají trestného činu vloupání do auta či krádeže auta. Pouze 3,1 % z dotázaných se neobávají žádného trestného činu.

 

 

 

Je podle vašeho názoru v Příbrami dostatečné kamerové pokrytí?

Na otázku odpověděli všichni účastníci průzkumu. Celkem 74 lidí se domnívá, že kamerové pokrytí je dostačující, s čímž ale nesouhlasilo 113 respondentů, kteří by uvítali více kamerových bodů.

 

Uveďte lokality, kde kamerové body podle vašeho názoru chybějí.

Na doplňující otázku, kde kamery scházejí, odpovědělo celkem 108 občanů. V dotazníku se objevovaly lokality, kde již městský kamerový dohlížecí systém funguje, např. Březové Hory, Pražská ulice, Kulturní dům, Pod Čertovým pahorkem. Návrhy na nové kamerové body ve městě Příbram se týkaly nejčastěji pěti míst v následujícím pořadí: Drkolnov, vlakové a autobusové nádraží, v okolí základních škol, prostor před OC Skalka, Flusárna a okolí Nového rybníka.

 

Označil/a byste nějaké místo v Příbrami, kde se kvůli nedostatečnému veřejnému osvětlení necítíte bezpečně?

Na doplňující otázku odpovědělo 109 respondentů, ve většině odpovědí zaznělo, že chybí osvětlení u velkých parkovišť, ve vnitroblocích obytných domů a v okolí základních škol. Dále bylo často zmiňované nedostačující osvětlení na přechodech.

 

 

Označil/a byste nějaké místo v Příbrami za skutečně nebezpečné? Pokud ano, uveďte které.

Na tuto otázku odpovědělo 203 účastníků průzkumu. Na prvním místě se objevuje lokalita Ryneček, kde se občané necítí bezpečně z důvodu opilství a výskytu nepřizpůsobivých osob. Jako další nejnebezpečnější místa označili respondenti lokality Křižák, Flusárna a Pod Čertovým pahorkem (důvod je umístění ubytoven). Mezi dalšími často zmiňovanými místy se objevovaly prostor před OC Skalka, před Gymnáziem v ulici Legionářů, před Kulturním domem a na Drkolnově.

 

Vnímáte pozitivně aktivity města v oblasti prevence kriminality?

Na tuto otázku odpovědělo celkem 203 respondentů a z výše uvedeného grafu vyplývá, že 45 % občanů města Příbram vnímá pozitivně aktivitu prevence kriminality. Celkem 55 % obyvatel, tedy 111 respondentů, aktivity prevence kriminality pozitivně nevnímá. Nejčastěji se v negativních odpovědích vyskytla připomínka, že jsou málo vidět hlídky městské policie a Policie ČR.

 

Důvěřujete Městské policii Příbram?

Z 201 odpovědí 117 respondentů uvedlo, že Městské policii Příbram důvěřuje.

Důvěřujete Policii ČR?

Z 201 odpovědí 165 respondentů uvedlo, že Policii ČR důvěřuje.

 

 

Závěrem je potřeba říci, že se jedná o průzkum pocitu bezpečí. I když lokality, které občané označili za nejnebezpečnější, nevyčnívají významným způsobem v páchání trestné činnosti, jde o jejich subjektivní pocit, který je pro vedení města velmi důležitý. Mapa kriminality, která zobrazuje nahlášené přestupky nebo trestné činy, je k dispozici na webu kriminalita.policie.cz.

Denisa Kotková
manažerka prevence kriminality

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne