Slider

Kalendárium

Historie | Listopad 2023

Střípky z dávné příbramské minulosti.

 

  1. listopadu 1843

Ostrostřeleckému sboru byl posvěcen střelecký kříž.

 

  1. listopadu 1923

Příbramský Sokol uspořádal členský večer, na kterém proběhlo předání věnců a diplomů za úspěchy získané na mezisletových závodech. Starosta Sokola pronesl děkovnou řeč a náčelník předal ocenění. Slavnostní večer doplnila vystoupení hudebníků a zpěváků.

 

  1. listopadu 1713

Pro boj s morovou epidemií bylo vydáno nařízení týkající se oddělování nakažených osob od zdravých lidí a povinnosti zasílat nadřízeným úřadům seznamy zemřelých. Hrobaři museli na radnici složit přísahu, že budou zemřelé pohřbívat i s jejich oblečením.

 

  1. listopadu 1913

V Příbrami bylo zaznamenáno první onemocnění skvrnitým tyfem, které vedlo k epidemii. Dne 22. listopadu byla svolána městská zdravotní komise, aby projednala situaci a navrhla příslušná opatření. K celkovému uzavření škol nakonec nebylo nutné přikročit. Omezeny byly veřejné produkce, aby nedocházelo k šíření nákazy.

 

  1. listopadu 2003

Veřejnosti se poprvé otevřely prostory nově vybudovaného fitness centra Sport klub Oxygen. Na zájemce o cvičení čekala posilovna pro 60 lidí, dva squashové kurty, kardiozóna, místnost na spinning, dvě solária, velký aerobní sál pro 100 sportovců a nechyběl ani dětský koutek.

 

  1. listopadu 1943

Gestapo zahájilo na Příbramsku nejrozsáhlejší zatýkání během celé okupace. Podílely se na něm všechny okolní venkovské služebny gestapa i řídící úřadovna v Praze.

 

  1. listopadu 1983

Příbramská filharmonie oslavila 75 let od svého založení.

 

  1. listopadu 1693

Místodržitelství v souladu s císařským příkazem vydalo nařízení, že v případě vojenského tažení má být Příbram co nejvíce ušetřena, aby průchod vojska nezavdával obyvatelům města záminku ke stížnostem.

 

  1. listopadu 1873

Byl definitivně ustanoven městský tajemník pro Březové Hory.

 

  1. listopadu 1893

V rodině příbramského krejčího se narodil akademický sochař Václav Šára.

 

Tereza Pruchová
Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne