Slider

Kalendárium

Historie | Říjen 2023

Zajímá vás příbramská historie? Přinášíme další zajímavé zprávy.

 

  1. října 1973

V Příbrami se slavil Den československé armády. Oslavy začaly ráno budíčkem Posádkové hudby. Od 10 hodin dopoledne byla na náměstí VŘSR (dnes náměstí 17. listopadu) zahájena výstava bojové techniky a od 11 hodin zde koncertovala vojenská hudba. Program zakončila v 21 hodin večerka, která se ozvala z věžáku na sídlišti.

 

  1. října 1923

Sportovní klub Horymír uspořádal národní závody v lehké atletice. Domácí klub reprezentovali čtyři atleti. Závodů se účastnila družstva Sparta, Slavie, YMCA, Hagibor, Sportovní klub České Budějovice či Sportovní klub Březnice. Příbramský zástupce vybojoval první místo ve skoku do dálky.

 

  1. října 1883

Výnosem ministerstva vyučování se hudební předměty vyučované na učitelských ústavech staly povinnými předměty. Student, který by na konci školního roku obdržel nedostatečnou známku, byl povinen podrobit se opravné zkoušce.

 

  1. října 1893

Začaly opravy na dole Vojtěch. Roubení bylo na mnoha místech shnilé či poškozené. Práce probíhaly současně na několika místech.

 

  1. října 1773

Po červencovém zrušení jezuitského řádu přijela do Příbrami komise, aby provedla převzetí Svaté Hory. Do refektáře byli svoláni všichni přítomní členové Tovaryšstva. Krajský hejtman promluvil ke shromážděným a příbramský děkan Josef Vilém Antonín Ungar z Raabu přečetl konzistoriální dekret a zrušovací papežská breve. Superior odevzdal klíče od kostela a rezidence děkanovi, který převzal prozatímní správu Svaté Hory.

 

  1. října 1933

Konala se ustavující valná hromada výboru Obrany obyvatelstva v Příbrami v zasedací síni městské radnice.

 

  1. října 2003

Ve 14 hodin byl slavnostně otevřen nový pavilon Waldorfské školy. Byla vybudována vstupní hala, tělocvična s polyfunkčním prostorem, výtvarné ateliéry, knihovna, studovny, zrekonstruovaná kuchyně a zázemí pro učitele a vedení školy. Vznikly tři nové třídy. Na slavnostním otevření vystoupila hudební skupina Chairé.

 

  1. října 1843

V Příbrami byla uspořádána první česká beseda, která spojovala lidi hlásící se k českému vlastenectví a jazyku.

  

Tereza Pruchová
Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne