Slider

Kalendárium

Historie | Červenec - srpen 2023

Střípky z příbramské historie objevuje Tereza Pruchová ze SOkA Příbram

 

  1. července 1733

Příbramský děkan Karel Augustin rytíř Gross z Langenfeldu vysvětil kapli zasvěcenou hornickému patronu sv. Prokopovi společně s kamennými božími muky. Za obě svěcení dostal po půl sudu piva.

 

  1. července 1893

Jednu hodinu po poledni vypukl požár v hospodářském stavení žežického hostinského. Zřejmě úmyslně založený oheň přeskočil na ostatní budovy a celá usedlost vyhořela do základů. K hašení požáru byli přivoláni hasiči z Příbrami i z Březových Hor, ale pro hašení nebyl dostatek vody. Postiženému vznikla škoda ve výši kolem 1500 zlatých. Oheň zničil i veškerý majetek dvou nájemníků.

 

  1. července 1923

Na hlavním příbramském náměstí se konal tábor lidu, na kterém občané měst Příbram a Březové Hory i okolních obcí protestovali proti úmyslu přeložit vysokou školu báňskou z Příbrami do Prahy.

 

  1. července 1903

Na tzv. Panské louce byla slavnostně otevřena budova nové sokolovny, vystavěná v historizujícím neorenesančním slohu.

 

  1. srpna 1963

Farnosti Březové Hory a Příbram se spojily v jednu.

 

  1. srpna 1853

Konala se slavnost, při níž byl posvěcen hornický znak – dvě stříbrná hornická kladiva – který měl být prezentován při všech následujících slavnostech po boku hornického praporce. Na slavnosti se horníci i horní úředníci poprvé objevili v nových uniformách.

 

  1. srpna 1873

Do funkce příbramského děkana byl slavnostně instalován Antonín Vojáček.

 

  1. srpna 1673

Pražský arcibiskup Matouš Ferdinand Sobek z Bílenberka vysvětil na Svaté Hoře nový kostel se třemi oltáři zasvěcený Panně Marii Nanebevzaté.

Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne