Slider

Kalendárium

Historie | Duben 2023

Připomeňme si některé události z dávné příbramské historie. Foto: Pixabay

  1. dubna 1893

Do oběhu byly dány bronzové haléře a dvouhaléře. Zároveň začalo stahování měděných čtyřkrejcarů z oběhu.

 

  1. dubna 1903

Členové městské rady ve schůzi rozhodli o udělení povolení firmě Reichner a Weil ke stavbě nové továrny pro parostrojní výrobu kovového a poutnického zboží.

 

  1. dubna 1983

Tři studenti příbramské průmyslové školy vnikli do uzavřeného dolu Drkolnov, aby získali minerály stříbra z 15. patra na Františkově žíle. Dokumentaci si tajně překreslili při prázdninové praxi. Do mapy však nezakreslili jedno z hloubení. Po 50 metrech chůze spadl jeden ze studentů do nezakrytého hloubení. Pád do padesátimetrové hloubky skončil tragicky.

 

  1. dubna 1933

Byla zahájena nová sezona na tenisových kurtech Sportovního klubu Horymír.

 

  1. dubna 1833

V obci Sirá nedaleko Zbiroha se narodil ředitel příbramské Báňské akademie prof. Josef Hrabák.

 

  1. dubna 1923

V Příbrami byly zahájeny mistrovské zápasy Podbrdské župy v kopané. Sportovní klub Horymír se utkal s týmem Sportovního klubu Litavan – Karlova Huť. Zápas skončil vítězstvím Horymíra 3:1.

 

  1. dubna 1913

Byl vydán zatykač na JUDr. Josefa von Jeschkeho, člena městského zastupitelstva a vedení městské spořitelny, okresního místostarostu, právního zástupce města, správce vdovských a sirotčích důchodů a pozůstalostí. V březnu zmizel z města i s obnosem 600 000 K, které mu nepatřily. Nebyl dopaden.

 

  1. dubna 1883

Pěvecký spolek Lumír uspořádal mimořádnou valnou hromadu. Jedním z projednávaných bodů byla možnost přivtělení spolku k Měšťanské besedě. Členové spolku se společně dobrali k názoru, že samostatný spolek má větší šanci lépe plnit svůj účel než jako jeden z odborů Měšťanské besedy. Návrh byl zamítnut.

 

Tereza Pruchová
Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne