Slider

Kalendárium

Historie | Leden 2023

Přinášíme další historické střípky ze života našeho města.

  1. ledna 1953

V platnost vstoupil výměr o sloučení Březových Hor s Příbramí. Březové Hory se staly šestou čtvrtí města Příbram.

 

  1. ledna 2003

Silný déšť a vítr zkomplikovaly život obyvatelům města. Voda zaplavila chodník u kruhového objezdu na Flusárně a vymlela hráz Příbramského potoka. Podemletá byla i státní silnice směrem na Kozičín. Vlivem silného větru se nebezpečně naklonil vánoční strom na náměstí T. G. Masaryka. Pro zachování bezpečnosti byl strom odstraněn.

 

  1. ledna 1913

Skupina dvanácti školáků si hrála na rybníku Hořejší Obora a bavila se oblíbenou hrou zvanou „rupačka“. Běhali po slabém ledě a měli radost ze vznikajících prasklin. Slabý led se pod skupinou dětí prolomil. Čtyřem chlapcům se podařilo z vody vylézt, další čtyři byli zachráněni kolemjdoucími. Zbývající čtyři chlapci zmizeli pod ledem a postupně byli nalezeni utonulí.

 

  1. ledna 1923

Vypukl požár v registratuře horního ředitelství, příčinou byl nejspíše nekrytý kahan. Požár se podařilo včas uhasit.

 

  1. ledna 1933

Konalo se první utkání oddílu kanadského hokeje, vzniklého při Lyžařském klubu Příbram, na Hořejší Oboře. Lyžařský klub se utkal s Vysokoškolským klubem Příbram a prohrál 1:2.

 

  1. ledna 1783

V kapli svatého Prokopa byl pohřben březohorský rychtář Josef Káš.

 

  1. ledna 1863

Příbramský Sokol uspořádal první veřejné cvičení v sále Měšťanské besedy. Členové Sokola předvedli ukázky prostocviků, cvičení na nářadí a šerm.

 

Tereza Pruchová
Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne