Slider

Kalendárium

Historie | Prosinec 2022

Přinášíme vám opět střípky z příbramské historie.

1. prosince 1992
Část majetku státního podniku Hamiro se sídlem v Příbrami byla k 1. prosinci 1992 prodána na základě schváleného privatizačního projektu firmě Jijak v Novém Boru.

6. prosince 1902
Po deváté hodině večerní demonstrovali posluchači báňské akademie proti třem členům profesorského sboru. Druhý den vyslali k rektorovi školy šest zástupců s memorandem podepsaným všemi studenty. Obsahem byla stížnost na profesora, kterému nemoc neumožňuje přednášet a nechává se zastupovat asistentem. Dále poukazovali na špatnou organizaci jeho přednášek.

10. prosince 1892
Obecní výbor zvýšil poplatky za udělení měšťanského práva z 50 zlatých na 250 zlatých.

13.-15. prosince 1912
Město zasáhla hrozná vichřice, která způsobila škody na majetku. Strhla telefonní a telegrafické vedení. Poškodila okna, výkladní skříně a střechy domů. V lese vyvracela stromy. V Pražské ulici byla z domu č. p. 128 stržena plechová střecha, která visela do ulice a ohrožovala kolemjdoucí.

15. prosince 1872 
C. k. horní kapelník František Skočdopole uspořádal v sále na střelnici koncert ve prospěch opatrovny. Z výnosu 100 zlatých bylo 70 zlatých věnováno opatrovně a 30 zlatých použito pro vystrojení vánočního stromečku ve školce.

 17. prosince 1882
Příbramský Spolek vojenských vysloužilců uspořádal mimořádnou valnou hromadu, na které členové probírali návrh Červeného kříže, aby spolek vojenských vysloužilců přistoupil k Vlasteneckému zemskému spolku pro království české. Ke zdravotní službě se dobrovolně přihlásilo 11 členů

28. prosince 1922
Krátce před šestou hodinou ranní byl na Březových Horách zaznamenán prudký otřes země. Mezi lidmi kolovaly zvěsti o velkém počtu zraněných a zasypaných horníků v březohorských dolech. Situace naštěstí nebyla tak vážná. Vlivem otřesu byli zraněni dva horníci v dole Anna. Zranění nebyla životu nebezpečná.

31. prosince 2002
O půlnoci zanikl okres Příbram. Dokončení reformy veřejné správy přesunulo převážnou část kompetencí okresního úřadu na obce s rozšířenou působností.

Tereza Pruchová
Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne