Slider

Vydejme se na tvrz Křepenice a navštívíme rezervaci Drbákov – Albertovy skály

Povltaví | Květen 2023

Pohled na meandr řeky a osadu Smilovice. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

Pokud putujeme po proudu Slapské přehradní nádrže, patrně nepřehlédneme řadu dalších turistických zajímavostí. Přes Cholínský most, z něhož je pěkný rozhled na slapské jezero, nás silnice asi po třech kilometrech dovede do obce Křepenice. Na jejím jižním okraji se podíváme na památkově chráněnou tvrz, kterou si po roce 1580 nechal vybudovat významný jihočeský hospodář a rybníkář, rožmberský regent, vzdělaný a podnikavý Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan (1535–1604).

 

Nepřekvapí, že renesanční tvrz Křepenice bývala ze všech stran chráněna rybníky. Až na Návesník na severu jsou tu dnes jen pastviny. Vstupní brána je přístupná po dlouhém kamenném mostě, kdysi zakončeném obranným padacím segmentem. Areál je obehnán hradbou s bastiony, patrový kamenný palác se stanovou střechou stojí jako solitér uprostřed nádvoří, navazuje ovčín a poplužní dvůr. Na bastiony i palác je pěkné podívání, protože jsou dnes zrekonstruované a pyšní se obnoveným renesančním psaníčkovým sgrafitem. 

Málokomu se poštěstí podívat se za hradby areálu, neboť je v soukromém vlastnictví, a i dnes slouží zemědělským účelům. Díky laskavosti majitele mohu dosvědčit, že částečně dochovaná výmalba sálů paláce s rýsujícími se postavami v nadživotní velikosti je skutečně úchvatná. 

Odtud po modré dorazíme po necelých třech kilometrech na okraj rozsáhlého (61 ha) chráněného území Národní přírodní rezervace Drbákov – Albertovy skály (NPR), jíž prochází stejnojmenná naučná stezka s 11 zastaveními, která nás seznámí s přírodními zajímavostmi a historií území. Podstatná část trasy vede náročným svažitým terénem, skalními římsami a stupni opatřenými řetězy, vysoko nad slapským jezerem. 

Z několika rozhledových míst, jako je například Bílá skála, spatříme rozsáhlý levotočivý meandr řeky, shora se podíváme na protilehlou osadu Smilovice, místní část Chotilska, s dominantním rekreačně vzdělávacím střediskem v majetku Generálního finančního ředitelství. Severozápadně na protilehlém břehu asi v tříkilometrové vzdálenosti také uvidíme rozhlednu na Veselém vrchu. Udělejme si čas a navštivme Národní přírodní rezervaci Drbákov – Albertovy skály, je to jedna z nejzajímavějších lokalit na březích slapské vodní nádrže. 

Jaroslav Hodrment

 

Výlet v kostce

  • Oblast: Povltaví
  • GPS start: Cholínský most    49.7172036N, 14.3278900E
  • Trasa: Cholínský most – NPR Drbákov – Albertovy skály
  • mapy.cz/s/necemamuro
  • Vzdálenost: na okraj rezervace 5,4 km
  • Typ: pro pěší, na okraji NPR je parkoviště
  • Náročnost: v NPR vysoká, jen pro pěší, v zimě nebezpečná
  • Značení: od mostu bez značení, pak modrá
  • Zajímavosti: NPR Drbákov – Albertovy skály

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne