Slider

Train Gallery umožní legální graffiti

Krátce | Červenec 2021

Autorem graffiti je příbramský rodák Igor Rajič. Foto: Eva Švehlová

Před rokem byla uvedena do provozu nová vlaková zastávka v blízkosti Junior klubu a areálu Nový rybník.

Cestující nyní mohou sledovat vznik velkoplošného graffiti za samotnou zastávkou. „Stěna za vlakovou zastávkou přímo vybízí k tomu, aby se stala cílem sprejerů. Tuto myšlenku jsme začali ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem, který má v areálu za stěnou sídlo, rozvíjet a nyní zde vzniká unikátní dílo, jehož motiv je historický a edukativní zároveň,“ uvedl starosta města Jan Konvalinka.

Kromě samotného velkoplošného graffiti zůstane na stěně volná legální plocha, na které se budou moci svobodně realizovat sami sprejeři. Blízkost vlakové zastávky předurčila název projektu legální stěny – Train Gallery. Velkoplošné graffiti bude mít několik motivů, přičemž tím stěžejním je odkaz na sbory Integrovaného záchranného systému s poděkováním za jejich práci, a také vzpomínka na zásah při požáru Svaté Hory z roku 1978.

Graffiti pochází z „dílny“ příbramského rodáka Igora Rajiče, který kvituje vznik volných legálních sprejerských ploch: „Legální stěny jsou určeny ke sprejování, a měly by tak předcházet tomu, aby se tvorba umělců objevovala na místech, která ke graffiti nejsou určena.“

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne