Slider

Služby sběrného dvora zneužívaly některé firmy, město kontruje poplatkem

Život v Příbrami | Září 2020

Příbramský sběrný dvůr.

Do příbramského sběrného dvora vozí odpad stále více podnikatelských subjektů nebo obyvatel okolních obcí. Odpad často odkládají „na doklady“ občanů Příbrami. Z toho důvodu město zavedlo poplatek za uložení vybraných typů odpadu.

 

Od poloviny prázdnin příbramský sběrný dvůr účtuje odběr vybraných druhů odpadu. Důvodem je, že přibývá odpad, který zdejší pracovníci identifikují jako „podnikatelský“. „Místo aby platily za skládkování na deponiích, vozí odpad ve velkém množství právě do sběrného dvora, přičemž se velmi často prokazují doklady svých známých, občanů města Příbram. Podobnou zkušenost máme také s občany okolních obcí, kde sběrné dvory nefungují,“ postěžoval si příbramský starosta Jan Konvalinka. Proto město přistoupilo ke zpoplatnění pro některé druhy odpadu.  

Zpoplatněny jsou nebezpečný odpad (8 Kč/kg), dřevo/nábytek/dveře (0,60 Kč/kg), objemný odpad (1,50 Kč/kg), pneumatiky na osobní automobil (50 Kč/ks), pneumatiky na nákladní automobil (100 Kč/ks), pneumatiky na traktor (200 Kč/ks), stavební a demoliční odpad (1 Kč/kg). Poplatek za uložení je možné zaplatit v areálu sběrného dvora platební kartou, převodem z účtu nebo složenkou, případně v hotovosti v pokladně Technických služeb města Příbrami.  

Podle starosty není Příbram není jediným městem, které zpoplatňuje odběr vybraných druhů odpadů ve sběrném dvoře. Další sídla, kde je částečně nebo úplně zpoplatněno uložení odpadu, představují například Kralupy nad Vltavou, Jičín, Turnov, Sokolov, Zlín či Praha.  

Sběrný dvůr v lokalitě Za Balonkou funguje od roku 2015 a občané Příbrami zde mohou ukládat odpad, který nepatří nebo se nevejde do standardních kontejnerů. Dvůr je otevřen od pondělí do pátku od 9.00 do 17.00, v sobotu pak od 9.00 do 13.00.  

sdb

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne