Slider

Aktualizujeme rozpočtový výhled

Rozvoj města | Září 2020

Příbram jde cestou investování do projektů, které byly a jsou prioritami pro občany.

 

Každý člověk, domácnost nebo město si musí umět spočítat své příjmy a výdaje, občas přehodnotit priority, a úspory investovat tak, aby z nich byl dlouhodobý užitek, a ne pouze přechodné zlepšení nálady.

 

Příbram jde cestou investování do projektů, které byly a jsou prioritami pro občany. Povinností radnice je hledět do budoucna, reagovat na nastalé problémy a umět se přizpůsobit.

Letos se bohužel setkalo několik takových problémů, které bude nezbytné řešit v příštích měsících a letech. Například opravy mostů nebyly zahrnovány v rozpočtech a nepočítalo se s jejich rekonstrukcemi. Přitom reálný odhad nákladů na opravy jen těch v havarijním stavu se pohybuje v řádu 50 až 70 milionů korun.  

Dalším významným výdajem, se kterým se mělo počítat už několik let v rozpočtovém výhledu, bude rekonstrukce příbramské čistírny odpadních vod. Její kapacita je nevyhovující, prakticky už není možné připojovat nové objekty – rodinné domy nebo firmy – na kanalizaci. Investice do čistírny se odhaduje okolo 100 milionů korun a závisí na ni další výstavba domů a bytů a stejně tak nová investiční výstavba firem a podniků.  

Rekonstrukce krásné budovy bývalého ředitelství Rudných dolů na náměstí T. G. Masaryka vyžaduje rozsáhlou rekonstrukci. V minulých letech se uvažovalo, že příjmy z prodeje podílu v teplárně, budou použity právě na ni. Nedávná návštěva architekta Jana Svobody, který projektoval podobně rozsáhlou rekonstrukci městské knihovny v Písku, odhalila, že náklady na opravu budou v řádu okolo 200 milionů korun místo dříve uvažovaných asi 70 milionů korun. Z velké části totiž bude nutné restaurovat památkově chráněné interiéry včetně dveří, oken a dalších detailů, které jsou dosud původní. Opravit sto let staré dveře a okna bude mnohem dražší, než je vyměnit za moderní dřevěná.  

Poslední významnou investicí, se kterou bude nutné počítat v následujícím volebním období, je rekonstrukce Milínské ulice od kruhového objezdu na náměstí T. G. Masaryka až po kruhový objezd u Drupolu. V celé délce jde o komunikaci I. třídy pod správou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Nepůjde jen o původně plánovanou opravu asfaltu, kterou financuje ŘSD. Musíme vyměnit městskou kanalizaci a vodovod, které jsou v dezolátním stavu, rozšíříme chodníky pro chodce i cyklisty, zrušená nelegální stání pro auta budou nahrazena novými parkovacími místy v několika lokalitách podél ulice, také bude provedena výsadba nových stromů a kompletní výměna veřejného osvětlení. Celá tato investice bude stát více než 100 milionů korun a poměrnou částí přispěje ze svého rozpočtu ŘSD.  

Přestože jsme dokázali snížit předpokládané výdaje na rekonstrukci bazénu, budeme muset počítat s těmito novými výdaji, které dosud v rozpočtových výhledech nebyly a měly tam být. K tomu bude potřeba odečíst přibližně 250 milionů korun na příjmech v dalších třech letech, o které město přijde vlivem probíhající ekonomické recese a s tím spojeným nižším výběrem daní. 

V roce 2019, v mém prvním celém roce na pozici ekonoma města, jsem vytvořil úplně nový rozpočtový výhled, který obsahuje detail všech velkých investic a oprav, které město bude muset realizovat v následujících letech. Ukazovat vše přehledně a v detailu nebývalo zvykem. Tyto výše uvedené položky tam budou přidány a je bohužel pravděpodobné, že nebude možné postavit vše najednou a jen z vlastních prostředků. Ale budeme mít přehled. A mají ho i lidé, protože se v rozpočtovém výhledu nyní vyznají všichni, ne pouze hrstka ekonomů. 

Martin Buršík, místostarosta a ekonom města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne