Slider

Proč běžet 48 hodin v kuse?

Sport | Květen 2023

Miroslav Gregořica se v létě „zakousne“ do dalšího ultramaratonu. Foto: archiv BPP

Miroslav Gregořica z Příbrami se v létě postaví na start ultramaratonu. Tréninkové kilometry bude nabírat mimo jiné i na květnovém závodu Brdská 12 & 25.

 

Cíl ultramaratonu na 48 hodin je jasný – za dva dny uběhnout co nejvíce kilometrů. Když loni tuto výzvu absolvoval Miroslav Gregořica z Příbrami, měl v nohách ve finále více než 242 kilometrů. Pro představu, to odpovídá délce trasy z Příbrami do Drážďan a ještě o kus dál. 

Letos v létě se na start postaví znovu. Ještě předtím se jako součást tréninku chce přihlásit na další ze závodů Brdského běžeckého poháru. V neděli 21. května odstartuje již 11. ročník závodů Brdská 25 a Brdská 12, který běžce zavede okružní trasou z Bohutína do centrálních Brd a zase zpět. 

Ze dvou nachystaných tras – na 12 a 25 km – si Miroslav Gregořica paradoxně pomýšlí na tu kratší, která nevede přes nejvyšší bod brdské vrchoviny. „Letos mám v úmyslu zařazovat do své přípravy kratší závody, ale ve větším počtu. Vyšší fyzickou zátěž si nechávám až na daný ultramaraton,“ vysvětluje. 

Co ho vlastně přivedlo k takto extrémním sportovním akcím? „K závodu na 48 hodin vedla dlouhá cesta. Po absolvování několika maratonů se mi neodbytně vkrádaly do hlavy myšlenky, co je tam dál? Dál už je jenom ultra… To mě neskutečně dráždilo a podněcovalo v dalším běhání,“ popisuje vytrvalec. Postupně zvyšoval laťku z maximální vzdálenosti uběhnuté za šest hodin, poté za 24 hodin, až nakonec skončil u 48 hodin. 

„Letos se chystám na svoji třetí 48hodinovku. Tento závod je pro mě vrchol sezony. Tím nemyslím jen samotný dosažený výkon. Aby běžec mohl docílit dobrého výsledku, měl by být na startu dobře fyzicky připraven, ale i duševně naladěn tomu, co ho v následujících hodinách čeká,“ vypráví. 

Laikovi začne v hlavě nutně pobíhat myšlenka, proč to vlastně dělá a běhá takové „štreky“? Na tuto otázku se Miroslavu Gregořicovi těžko odpovídá: „Člověka provází od startu euforie, první desítky kilometrů vnímá svoji sílu a připravenost. Dříve či později však přijde první krize, následně další a další. Teprve v této době začíná skutečný závod.“ 

Na závěr hledání odpovědí na otázku „proč“ přidává ještě několik důležitých postřehů. „Každý závod má svůj příběh. Nelze dopředu moc plánovat, vždy se vyskytnou situace, se kterými člověk nepočítá,“ říká ultramaratonec a pokračuje: „Vždy mě dokáže vlastní tělo překvapit, jak se umí vyrovnávat s nepříjemnými skutečnostmi, rychlostí regenerace po samotném závodě. Ale asi to nejdůležitější je, že se na závodu vždy setkám s lidmi, s kterými se osud nemazlil. Vedle mě běhají lidé, kteří se dokázali vrátit ke sportu po těžkém úrazu, či se již narodili s nějakou tělesnou vadou. Tito lidé mě svým přístupem k životu a mnohdy až neskutečnými výsledky v dobrém slova smyslu školí a dokazují, že jsou to právě oni, kdo jsou skutečnými vítězi.“ 

Lukáš Rozmajzl
Brdský běžecký pohár

Brdský běžecký pohár v květnu

  • 13. května: Energon běh, 10 km
  • 21. května: Brdská 12 a 25, 12 a 25 km
  • 27. května: Tuháčkův běh, 8 km
  • 28. května: Zahořanská 10, 10 km

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne