Slider

Příbramská nemocnice nabízí Vojtovu metodu

Život v Příbrami | Březen 2020

Možnost objednání a podání bližších informací je na tel. 318 654 486.

Oblastní nemocnice Příbram poskytuje novou možnost rehabilitace novorozenců, kojenců a dětí, kteří vyžadují terapii Vojtovou metodou na rehabilitačním oddělení Oblastní nemocnice Příbram v areálu II – Zdaboř.

 

V případě zájmu o rehabilitaci dětí mají dětští lékaři možnost předat pacienty k vyšetření a rozepsání terapie rehabilitačnímu lékaři na oddělení ambulantní rehabilitace ONP, areálu II – Zdaboř. Možnost objednání a podání bližších informací je na tel. 318 654 486. Po vyšetření pacienta rehabilitačním lékařem mu bude indikována vhodná rehabilitace a nadále bude pravidelně docházet na terapie vedené kvalifikovanými fyzioterapeuty. V případně potřeby bude odeslán na vyšetření k dětské neuroložce Bronislavě Korzové, nově od listopadu 2018 působící v ONP, areál II – Zdaboř. 

Cílem Vojtovy terapie je prostřednictvím spoušťových zón aktivovat v centrální nervové soustavě (CNS) základní motorické vzorce, vytvořit přístup k vrozeným hybným programům, které nejsou k dispozici např. vlivem poruchy v neuronálních spojovacích vzorcích CNS, poruše periferních nervů, svalů či kostry, umožnit použití hybných vzorců ke vzpřímení, pohybu vpřed a k cílenému pohybu, dosáhnout co největší možné samostatnosti dítěte/pacienta a lepší kvality jeho života. Metoda globálně zlepšuje koordinaci pohybů, stabilitu, držení těla, orientaci v prostoru a rovnováhu. Metoda zlepšuje opěrné a úchopové funkce končetin, napomáhá zlepšení motoriky v orofaciální oblasti, nástupu řeči, zlepšení výslovnosti. U dospělých obnovuje původně zdravé pohybové vzorce, odstraňuje bolesti, obnovuje funkci a sílu. Reflexně vyvolaný pohybový stereotyp se postupně zařadí do spontánní hybnosti pacienta. 

Rozhodující pro výsledek terapie je její včasné zahájení, především u pacientů v kojeneckém věku. V opačném případě dochází k zafixování patologických pohybových stereotypů. Délka terapie je různá, od několika týdnů do několika let u těžkých poruch.

 

Barbora Daňhová
Oblastní nemocnice Příbram 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne