Slider

Příbramská ADRA otvírá dobročinný obchůdek

Sociální péče | Duben 2021

Tvoření nás baví. Foto: ADRA

V rámci dobrovolnických aktivit se příbramská ADRA vrhá do další činnosti – dobročinného obchůdku. Protože organizace zatím nemá prostory pro fyzický obchod a současná protipandemická opatření ani neumožňují jeho otevření, jedná se o online obchůdek, který zatím funguje na Facebooku.

 

Stojíme na začátku nového projektu. V některých městech dobrovolnická centra ADRA již mají své obchůdky naplno rozjeté a díky výdejovým okénkům dokáží své příznivce obsloužit i v této nelehké době. Rozjet vlastní obchůdek byla pro nás celkem výzva, oproti ostatním totiž funguje zcela online. Prozatím nemáme prostory, ve kterých by bylo možné věci vystavit, a umožnit tak klasické nakupování. Naši zákazníci si mohou zboží prohlížet na facebookové stránce ADRA obchod Příbram. Zde zboží nabízíme postupně, jak přichází. 

Obchůdek funguje formou dobročinných darů. Jedná se o věci, které už u svých majitelů nenajdou další využití, a tak se dostanou do našich rukou. Často se jedná o zboží, které již bylo používáno. Každý kousek na prodej prochází kontrolou, nenabízíme nic rozbitého nebo jakkoliv poškozeného, co by nemohlo sloužit svému záměru. Nabízíme ale věci, které jsou zcela nové, mnohdy ještě originálně zabalené. Tuto informaci vždy naleznete v popisu. Nejčastěji se jedná o oblečení, boty, batohy, věci do domácnosti, knihy či hračky. Další velkou část představují rukodělné výrobky z našich dílniček, zkrátka praktické, ale i dekorativní drobnosti. V rámci našich dalších projektů je vyrábějí školáčci a senioři pod vedením Marie Tesařové. Právě ona je tvůrkyní většiny háčkovaných dekorací. 

U všech nabízených artiklů uvádíme minimální částku, kterou bychom za nabízenou věc rádi získali. Je tak vysoká, aby se věc v obchůdku dlouho „neohřála“. Při nákupu je pouze na vás, pokud budete chtít zaplatit více nebo třeba celkovou částku za nákup zaokrouhlíte na kulatou sumu. Proč? Protože tím přispíváte na cokoliv, co v příbramském centru organizace ADRA děláme. Zapojení lidé vykonávají všechny činnosti zcela dobrovolně, ve svém volném čase a bez nároku na odměnu. Pro realizaci projektů však potřebuje často více než „pouze“ lidský faktor – třeba učební pomůcky, materiál na výrobu a také peníze na samotný provoz centra. Nákupem v obchodě se stáváte majitelem věci, která vám dále poslouží, ale zároveň podporovatelem všech, kteří v dobrovolnickém centru pracují. 

Nechcete nakupovat věci z druhé ruky, a přesto byste rádi pomohli? Možností je více. Můžete darovat svůj volný čas či znalosti a zapojit se do našeho týmu. Můžete darovat již nevyužité věci nebo třeba službu, kterou provozujete. V neposlední řadě existuje možnost finančního daru. 

Anna Simaková, Dobrovolnické centrum Příbram – ADRA

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne