Slider

Příbram hostila FestiWal Vladimíra Nejedla

Školství | Květen 2023

Na programu byla také divadelní představení věhlasných autorů. Foto: Johana Pechová, WŠ Příbram

Waldorfská škola Příbram letos uspořádala druhý ročník kreativního setkání waldorfských středních škol s názvem FestiWal Vladimíra Nejedla. Akce se uskutečnila 29.–31. března v prostorách waldorfské školy, avšak účastníci navštívili také další zajímavá místa našeho města – kostel sv. Jakuba, Hornické muzeum a Svatou Horu.

 

Myšlenka uspořádat tvůrčí setkání středoškoláků FestiWal vznikla již před několika lety. Součástí waldorfské pedagogiky je umělecký přístup k vyučování. Třídní kolektivy každoročně vytvářejí umělecké projekty, které prezentují ve své škole a pro veřejnost. Patří sem především divadlo, ovšem také literatura, poezie, výtvarné dílny – malba, kresba, fotografie, ovšem také specifické pohybové umění eurytmie. Tak tomu bylo i letos. Do Příbrami se sjely žákovské kolektivy z partnerských škol v Českých Budějovicích, Olomouci, Plzni a Praze. K nim se přidali žáci naší školy a dohromady se akce zúčastnilo 360 mladých lidí. 

Na programu byla divadelní představení N. V. Gogol – Revizor, A. Christie – Vražda v Orient expresu, K. Čapek – Anglické listy (Příbram), J. B. Thomas – Charleyova teta (České Budějovice), Tajemství W. Shakespeara (Olomouc), M. Bulgakov – Mistr a Markétka (Semily), výstava fotografických a výtvarných děl (Příbram), eurytmická vystoupení (České Budějovice a Praha) a sborové koncerty (České Budějovice). 

Hlavním smyslem akce je živé a tvůrčí setkání mladých lidí, proto organizátoři připravili přes 30 tvůrčích dílen. Zde si mohli účastníci vyzkoušet různá řemesla (kovářství, řezbářství, práce s kůží aj.) nebo se věnovat umělecké činnosti (malba na hedvábí, eurytmie, hudba aj.). V nabídce byly pro zájemce připravené exkurze do příbramských památek. FestiWal nese jméno příbramského pedagoga Vladimíra Nejedla, který stál u zrodu Waldorfské školy Příbram a zasadil se o rozvoj waldorfského školství v České republice. Věříme, že by mu náš FestiWal udělal radost. Jsme také rádi, že jsme mohli účastníkům ukázat naše město, ve kterém se daří vzdělávání a kultuře. 

Robert Žák
WŠ Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne