Slider

Od Žďákovskému mostu ke Krkavčí skále

Cestovní ruch, turismus | Červenec 2021

Vlevo za plachetnicí Krkavčí skála, v pozadí vpravo Žďákovský most. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

S nastávající jarní a letní sezonou se rádi vracíme k řece Vltavě, po které jsme již Orlickou přehradní nádrží putovali, a to od bájného hradu Zvíkova (viz jeden z minulých článků) po proudu řeky na sever. K tomu patrně využijeme, jak již řečeno, služeb osobní lodní dopravy, která nám umožní obdivovat měnící se reliéf pobřežní krajiny.

Na levém břehu spatříme mohutnou Krkavčí skálu, jejíž úpatí si ovšem musíme představit ještě asi 40 m níže pod hladinou nádrže. Na jejím vrcholu je pěkná vyhlídka, umožňující daleký pohled k jihu, na třpytící se jezero, brázděné desítkami rybářských pramic, obytných motorových člunů, plachetnic, zkrátka plavidel všeho druhu. Pěkný pohled. 

Na Krkavčí skálu, neboť zde parník pochopitelně nestaví, se po souši dostaneme například po žluté ze Starého Sedla (něco přes 2 km). Možná ale zvolíme zajímavější a snad i o něco kratší lesní cestu od paty Žďákovského mostu, proti proudu, traversem po svazích levého břehu Vltavy, nejprve po Naučné stezce Orlík – Zvíkovské Podhradí (popisovali jsme ji v jednom z minulých článků), z ní pak na křižovatce s altánkem odbočíme vlevo na žlutou. 

Žďákovský most, v době svého vzniku (budován devět let, otevřen v roce 1967) největší jednoobloukový ocelový most na světě, unikátní inženýrské dílo (délka 543 m, rozpětí mezi pilíři 380 m), byl ve své době patrně z obavy před imperialistickou agresí nazýván také „tajný most“. Jedná se o pozoruhodné dílo architektů J. Bursy a J. Zemana, vozovka běží 50 m nad úrovní současné hladiny jezera. 

Své jméno most dostal podle zaniklé údolní povltavské osady Žďákov (první zmínka 1277, parní pila, plavecká hospoda, později výletní restaurace rodiny Pavlíčků), zatopené Orlickou přehradní nádrží, ve které byl dříve také přívoz (viz Jan Čáka, Zmizelá Vltava). 

Ze Žďákovského mostu, před časem důkladně zrekonstruovaného, se otevírají výjimečné dálkové pohledy na Orlické jezero, zejména z východní části mostu. U západní části při silnici (zároveň cyklotrasy 1155) můžeme zastavit, zaparkovat, najíst se či posedět u kávy. Je to takové pěkné a inspirativní místo s možností projít se po mostě, porozhlédnout se či vydat se na výlet po některé ze značených tras. 

Jaroslav Hodrment

  • GPS start: Žďákovský most, západní část
  • 49.5038431N, 14.1796589E
  • Oblast: Střední Povltaví
  • Trasa: mapy.cz/s/dejudovecu
  • Délka ke Krkavčí skále: 1,9 km
  • Typ: pro pěší
  • Náročnost: nízká
  • Značení: Naučná stezka Orlík – Zvíkovské Podhradí a žlutá
  • Zajímavosti na cestě: Pohledy na Žďákovský most a Orlickou přehradní nádrž
  • Další tipy na výlet: brdyapodbrdsko.cz

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne