Slider

Krásné léto u nás doma v turistické oblasti Brdy a Podbrdsko

Cestovní ruch, turismus | Červenec 2021

Padrťské rybníky. Foto: TO Brdy a Podbrdsko

Česká republika se pomalu vrací k normálnímu životu a lidé si budou znovu užívat letní dovolenou u moře. Mnoho lidí si však vybere domácí destinace. Ti, co se rozhodnou zůstat doma, můžou výletovat v krajině ticha mezi Prahou a Plzní.

 

Přemýšlíte, kam v létě na výlet? Krásnou přírodu, historické památky i další příležitosti pro celodenní výpravy najdete u „nás doma“ v turistické oblasti Brdy a Podbrdsko.

 

Tipy na výlety pod značkou Brdy a Podbrdsko

Inspiraci k objevování nových míst můžete čerpat na webu a sociálních sítích (Facebook a Instagram) pod značkou Brdy a Podbrdsko. Pokud rádi vyhledáváte výlety v tištěných brožurách, zastavte se pro ně v novém Informačním centru města Příbram v Pražské ulici. K dispozici jsou pěší a cyklo výlety nebo tipy na výlety pro děti, milovníky vojenské minulosti a technických památek. Pro rozšíření turistických informací vydala v letošním roce Turistická oblast Brdy a Podbrdsko trhací mapu regionu ve formátu A3. V mapě najdete i v loňském roce vyznačené cyklotrasy. Druhá strana je věnovaná tipům na výlety. 

 

Knížka plná inspirace a slev

Novinkou letošní sezony je Návštěvnická knížka Turistické oblasti Brdy a Podbrdsko, která nabízí 21 slev a bonusů pro zajímavá místa v celé turistické oblasti. Po zaplacení plného vstupného dostanete návštěvnickou knížku zdarma. Slevy lze čerpat při návštěvě dalších zařízení, která se do projektu zapojila – např. Muzeum zlata v Novém Kníně, adventure golf Budínek, hvězdárna v Žebráku, bohutínská Řimbaba či Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem. Posláním návštěvnické knížky je inspirovat návštěvníky k další návštěvě a umožnit jim v plné šíři poznat krásy Podbrdska.

 

Nový „hardware“ oblasti

 Vizualizace hřiště v Kozičíně

Během června bude díky „destinačce“ sedm míst na hranici CHKO Brdy osazeno detailními mapami včetně vyznačení pěších a cyklistických tras v měřítku 1:25 000. Pokryjí se tak „bílá“ místa, které nezahrnoval původní projekt značení Klubu českých turistů. Tabule s mapou bude nově v Lázu, Kozičíně, Orlově, Zaječově, Malé Vísce, Chaloupkách a Hvozdci. Turistická mapa přibude ještě v Mníšku pod Brdy. 

Turistická oblast Brdy a Podbrdsko finančně podpoří vznik lesního hřiště v Kozičíně. Poblíž nového turistického odpočívadla vyroste mezi stromy několik herních prvků, na kterých se budou moct malí turisté protáhnout před výpravou do Brd. Bude se jednat o sestavu nízkých lanových, balančních a lezeckých překážek. Na hořovické straně Brd pak organizace přispěje na rozšíření turistického mobiliáře v členských obcích. V loňském roce se podařilo zahrnout mezi páteřní regionální cyklotrasy Středočeského kraje plánovanou Brdskou magistrálu, která povede z Prahy do Plzně přes Brdskou vrchovinu. Spolek z letošního rozpočtu podpoří zpracování projektové dokumentace této cyklotrasy.

 

Královská dovolená v srdci Čech a Cestuj srdcem

Ve spolupráci se Středočeskou centrálou cestovního ruchu připravily středočeské turistické oblasti kampaň Královská dovolená v srdci Čech, která se po dobu turistické sezony objevuje ve všech linkách pražského metra a zve k pěším, cyklo, motorkářským a vodáckým výletům. Společně pracujeme na projektu pro influencery s název Cestuj srdcem. A kdo je považován za influencera? Influencer je ten, kdo ovlivňuje své fanoušky na blogu nebo sociálních sítích svými názory nebo osobními prožitky. Jeden z vybraných tvůrců by měl v druhé polovině léta za pět dní procestovat náš kus kraje a ukázat spolu s námi ostatním lidem, že vydat se do Brd a Podbrdska je skvělý nápad.

 

Celé léto pětkou do Brd

Příbram je aktivním členem destinačního spolku. „Jednotný styl a společná snaha převážné většiny členů i partnerů spolku rozvíjet a propagovat oblast je to, v čem vidíme sílu destinačního managementu.,“ řekl příbramský starosta Jan Konvalinka. Na podporu rozvoje lokálního turismu Příbram na léto obnovuje turistickou linku MHD 5B na trase od Svaté Hory přes nádraží, sídliště, Březové Hory až do Orlova a Kozičína. Linka je v provozu o víkendech od června do září. Kromě turistů autobus přepraví i deset kol.

 

Zuzana Kučerová, Městský úřad Příbram

 

 

Turistická oblast Brdy a Podbrsko

- Organizace byla založená v srpnu 2018 na podporu rozvoje cestovního ruchu v jihozápadní části Středočeského kraje.

- Vedle marketingových aktivit „destinačka“ za dobu své existence vyznačila 270 km cyklistických tras v CHKO Brdy a podpořila vznik projektové dokumentace na výstavbu parkovišť v obcích Malá Víska, Komárov a Chaloupky, které jsou nástupními místy do CHKO Brdy.

- Členy spolku jsou: Středočeský kraj, Příbram, Mikroregion Hořovicko, Řevnice, Ekologické centrum Orlov, Mníšek pod Brdy, Okresní hospodářská komora Příbram a Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie Příbram.

- Předsedou spolku je Václav Švenda, radní Středočeského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

 

 

Za zázraky, poklady a dobrodružstvím nejen do pohádek

Pod značkou Poznej Příbram láká letos město turisty i vizuálně. Cílem je pozvat k pobytu či výletu do Příbrami tuzemské návštěvníky a posílit vnímání značky u místních obyvatel. Hlavním motivem komunikace budou pohádky. Lidé jsou unaveni dodržováním opatření, která jim určují, jak by se měli chovat a co by měli dělat. Existuje jenom jedno místo, kde je svět v pořádku, a to právě v pohádkách. Pohádky k Příbramsku patří, například Jan Drda zasadil většinu svých příběhů do našeho regionu. Myšlenka je postavena na hlavních pilířích místní nabídky cestovního ruchu, které tvoří Svatá Hora, Hornické muzeum Příbram a Brdy. Kampaň bude cílit na rodiny s dětmi a „požitkáře“, kteří jsou zvyklí cestovat za zážitky a preferují částečně organizovaný program. Reklama na Příbram se letos objeví primárně na sociálních sítích a pokračovat bude v originální komunikaci na Poznej Příbram. Snahou je odlišit se od propagace jiných měst, zaujmout cílové skupiny a samozřejmě přivést co nejvíce turistů. 

Tipy pro turisty ve městě Příbram

Chtěli byste se o Příbrami dozvědět víc, než se dočtete v brožurách a na internetu? Využijte nabídky služeb školených průvodců. Prohlídkové okruhy jsou zaměřeny na historii, nejvýznamnější památky města a osobnosti spjaté s Příbramí: Svatá Hora + historické centrum (3 km); Hornické muzeum Příbram + historie Březových Hor (2,5 km); Svatá Hora + historické centrum + Hornické muzeum Příbram (7 km); Odlehčená trasa bez schodů: historické centrum + Obora (2 km). Podrobnosti a rezervace lze provést přes informační centrum (773 747 843, info@pribram.eu).

Dalším tipem pro letošní turistickou sezonu je Příbramská zážitkovka, která vám umožní čerpat slevy na atraktivních místech. Při zakoupení plného vstupného získáte zdarma knížku, v níž najdete slevu či jinou výhodu v dalších zařízeních, která se do tohoto projektu zapojila. Užijete si zábavu na adventure minigolfu, navštívíte muzea, zažijete dobrodružství, podíváte se do galerie nebo si dáte něco dobrého k snědku. Více informací najdete na webu poznejpribram.cz.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne