Slider

Knihovna mění okna, jen na čelní straně je sedm různých typů

Život v Příbrami | Březen 2022

Okna budou vyměněna do konce března.

Knihovna Jana Drdy má své sídlo v historické budově na náměstí T. G. Masaryka, která průběžně prochází obnovou. Nyní přišla řada na výměnu oken.

 

Při pohledu na čelní stranu budovy knihovny na náměstí T. G. Masaryka napočítáte dvacet špaletových oken, přičemž ne všechna okna jsou stejná. Celkem je na této straně budovy sedm typů oken. „V současné době dochází k výměně oken, kdy byly zhotoveny repliky těch původních. Výměna probíhá za provozu s tím, že jsou postupně uzavírány jednotlivé části knihovny, aby došlo k co nejmenšímu omezení návštěvníků,“ řekl starosta Jan Konvalinka a dodal: „Kompletní výměna by měla být hotova do 10. března a vyjde na necelých 1,6 milionu korun.“ 

Zásadní rekonstrukcí prošla Knihovna Jana Drdy v roce 2018, kdy byla přestavěna a rozšířena Ústřední půjčovna pro dospělé. Z malé místnosti se spojením několika skladů a kanceláří stala prostorná a prosvětlená místnost, kde si čtenáři mohou číst v pohodlných pohovkách. Byla zrekonstruována sociální zařízení pro návštěvníky knihovny v prvním a druhém patře, ale hlavně byl do budovy vestavěn výtah, který zpřístupnil knihovnu i mnoha dalším čtenářům a návštěvníkům kulturních akcí. 

Další úpravy následovaly po přestěhování Informačního centra, z uvolněných prostor je nyní oddělení zpracování knih. Poslední úprava se uskutečnila na podzim loňského roku, kdy bylo v knihovně otevřeno Doupě, tedy prostor určený pro mladé, pro jejich relax, práci i zábavu. 

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne