Slider

Každý rok je projektem. A někdy se změnou zadávacích podmínek

Úvodník | Leden 2020

„Na každém konci je hezké, že něco nového začíná.“ Říká hlavní hrdina Štěpán Šafránek ve slavném filmu o básnících. A má pravdu. Starý rok nás opouští, aby uvolnil místo svému mladšímu nástupci. Devatenáctka je střídána dvacítkou, ve dveřích si plácnou na pozdrav a jede se dál. Otočíme kalendář, a ještě nějakou dobu budeme psát letopočet špatně, než si změnu naplno uvědomíme. Pak s vědomím, že jsme zase o rok starší, vejdeme do stejného stereotypu. Někdo s předsevzetími a jiný bez nich, každopádně všichni s pocitem nového počátku.

Start roku je vždy takovým nadějným obdobím, kdy si říkáme: „Tak a letos bude všechno lepší!“ Sice nevíme, jak to udělat, ale to nám nebrání v tom, mít aspoň na krátko plné žíly optimismu.

Během toho, co jsem nedávno sáhodlouze a sám pro sebe nudně jednomu novináři odpovídal na otázku, jaké má město naplánované projekty na příští rok, došlo mi, že vlastně i ten rok v životě obyčejného smrtelníka je takovým dílčím projektem. Tak jako si město projektuje příjmy a výdaje, investice a opravy, rozvoj a „nerozvoj“, tak si člověk plánuje svůj život.

Rozmýšlí si koupi televizoru, početí dítěte, dovolenou v Chorvatsku nebo změnu zaměstnání. Během samotné realizace projektu s názvem „Rok“ se pak objevují nečekané okolnosti – zaměstnání se změnilo na nezaměstnanost a místo jednoho dítěte jsou na cestě dvě. Nepořídí se televizor, ale kočárek, a místo dovolené se koupí výbavička pro dvojčata. Změnily se holt zadávací podmínky a průběh realizace projektu musí být pozměněn. Původní předpoklady a plány šly k šípku. Na konci projektového období, tedy roku, dojde k vyhodnocení a je stanoven překvapivý závěr, že se od příštího roku očekává výrazné zlepšení stavu oproti roku současnému.

Město, stejně jako vy, milí občané, má na dvacátý rok uchystáno mnoho projektů. Přejme si společně, aby se nám ty městské i ty vaše osobní projekty všechny povedly, abychom nebyli nemile překvapováni, a abychom to další „projektové“ období přežili s úsměvem na rtech.

Za sebe i za celou radnici přeji všem, aby byl rok 2020 rokem dobrých zpráv a milých setkání.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne