Slider

Jenom přežít nestačí

Úvodník | Leden 2023

Novoroční zamyšlení Jana Konvalinky, starosty města Příbram

Dáváte, nebo dostáváte k Vánocům knížky? A také máte tolik rádi tu vůni papíru a knihařských lepidel, která se z nich line?

Úplně stejně může v těchto dnech vonět kniha příběhů třiadvacátého roku. Ta se nám všem, ať už jsme si o ní Ježíškovi psali nebo ne, objevila na nočních stolcích a zůstane tam až do příštího Silvestra. Vtipné na ní je to, že má úplně všechny listy prázdné. Začnou se plnit písmenky postupně, podle toho, co se v následujících měsících přihodí. Do určité míry to skýtá příležitost alespoň částečně obsah jednotlivých kapitol ovlivnit, i když… 

Do naší pomyslné městské knihovny jsme nedávno uložili obsáhlou tetralogii příběhů let osmnáct až dvacet dva. První díl připomíná spíše budovatelské dílo o tom, jak se nám daří, jak prosperujeme a jak není nic, čeho bychom se měli bát. Druhý a třetí díl značně potemní a děsí čtenáře vyprávěním o zákeřné nemoci a věznění společnosti v okovech lockdownů. Čtvrtý díl nese podtitul Na východní frontě neklid, přičemž končí kapitolami s názvy Plyn nad zlato a S proudem nejsou žerty. Osobně jsem moc rád, že jsme tyto čtyři „bichle“ nacpali k ostatním do regálu a můžeme začít psát příběhy nové. Tohle totiž nechcete znovu ani číst a už vůbec ne znovu zažívat. 

Slibme si, že uděláme všechno pro to, aby se za rok ta naše pomyslná knížka s třiadvacítkou na přebalu dobře četla. Zkusme zapracovat na tom, aby měly jednotlivé příběhy šťastné konce, aby dobro vítězilo (nebo aspoň remizovalo) nad zlem, aby nepřevládly pitomé názory a nálady ve společnosti, aby se nám, tak jako v uplynulých letech, podařilo učinit víc a dotáhnout věci dál, než jen to „tak nějak přežít“. Dokázali jsme, že to umíme, proto se výzev nového roku bát nemusíme. 

Jan Konvalinka
starosta města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne