Slider

Je na čase přepnout kulturu ze sterilního online módu

Úvodník | Červen 2021

Starosta Jan Konvalinka k současné situaci v kultuře.

Jako ve smutném pohádkovém Půlnočním království, kde je zapovězen zpěv, smích a veškeré bohulibé kratochvíle, si museli poslední měsíce připadat všichni ti, jejichž nitro obývá kulturní duše. Divadla zavřená, kina zavřená, galerie zavřené, koncerty vypnuté, sportovní zápasy jen pro pár vyvolených. Zkrátka, bylo úplně mrtvo. Kultura a zábava jako by onemocněly zvláštní chorobou, která ji paralyzovala a uvrhla do stavu prazvláštní hibernace. 

Zprávy o klesajících počtech hospitalizovaných, a naopak stoupajících počtech očkovaných dávají tušit, že i v kultuře se brzy začne něco dít. Myslím si, že je nejvyšší čas přepnout zábavu ze sterilního domácího online módu do formátu společných setkání. Ještě to bude nějaký ten pátek trvat, než si naplno a bez otravných omezení užijeme třeba koncert pod širým nebem. Každopádně k tomu ale směřujeme mílovými kroky. 

Přelom jara, a hlavně pak léto a vlastně i podzim se ponesou v duchu zábavy a kulturních akcí. Při pohledu do kalendáře akcí nenacházím snad jediný den, kdy by nebylo něco bezvadného v plánu. Trochu to na mě působí tak, jako kdyby koronavir vytvořil jakousi přehradu na veletoku zdejší kultury. Ta hráz se bortí a všechno to, co bylo dlouho zadržované, se neovladatelně prožene naším městem. 

Na stránkách tohoto Kahanu se můžete dočíst, jak se na oživení zdejšího kulturního života připravují jeho protagonisté, jak netrpělivě přešlapují, ladí nástroje, studují texty, šijí kostýmy a jak se neskutečně těší na svá publika. Pojďme si slíbit, že jakmile to bude možné, vyrazíme za kulturou, ať už ji vnímáme jakkoliv. Pro někoho divadlo, pro někoho kino, pro jednoho vážná hudba, pro druhého hip hop. Ukažme kultuře, jak moc nám chyběla a jak hodně jsme se na ní těšili. 

Jan Konvalinka, starosta města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne