Slider

Jaké bude kulturní léto ve Vysoké

Kultura | Červenec 2021

Harlekin Karlheinze Stokhausena v sólovém podání klarinetisty Karla Dohnala. Foto: Daniel Havel Photography

Ve dnech 16. července a 6. srpna letošního roku můžete v rámci Středočeského kulturního léta 2021 navštívit dva koncerty, které se uskuteční v Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. První termín od 18.00 bude patřit klarinetistovi Karlu Dohnalovi a představení Harlekin Karlheinze Stockhausena. Srpnový termín od 19.00 vystoupí houslistka Monika Urbanová a harfistka Hedvika Mousa Bacha.

Nastudované představení Harlekin Karlheinze Stokhausena v sólovém podání klarinetisty Karla Dohnala je hudebním, choreografickým i pantomimickým projektem. Umělec v sólovém díle, v synchronně složitých hereckých etudách vystupuje jako Harlekýn. V tradičním kostýmu hraje, tancuje, dělá pantomimu a představuje postavu v různých polohách. Zpočátku je jeho Harlekýn posel snění, pak hravým konstruktérem, zamilovaným lyrikem nebo se promění v pedantického učitele, darebáckého posměváčka či vášnivého tanečníka. 

Karel Dohnal je jedním z nejrespektovanějších klarinetistů současnosti. Je nadšeným propagátorem klarinetu jako sólového nástroje, na koncerty i do nahrávacích studií se snaží přinášet díla objevné dramaturgie. Úspěšně se představil publiku v mnoha zemích Evropy, Asie, Severní i Jižní Ameriky. Je laureátem řady významných mezinárodních soutěží – Premio Valentino Bucchi v Římě (2004), Pražské jaro (2002), Bayreuth (2001), Ostende (1999), Sevilla (1997), Londýn (1997). Pravidelně vystupuje s našimi i zahraničními orchestry a komorními soubory. 

Duo Beautiful Strings ve složení Monika Urbanová a Hedvika Mousa Bacha vzniklo už za studií obou interpretek na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze v roce 2010. Od té doby společně vystupují na koncertních pódiích v České republice i v zahraničí. Za sebou mají vítězství v různých mezinárodních soutěžích i sólové zkušenosti. Do svého repertoáru zahrnují kromě originálních kompozic též vlastní aranžmá. Na programu koncertu zazní díla českých (A. Dvořák, J. Suk, aj.) i francouzských mistrů (C. Debussy, M. Ravel, C. Saint-Saens aj.). 

Houslistka Monika Urbanová vystudovala v letech 2000–2006 Pražskou konzervatoř, v roce 2011 ukončila studium na AMU v Praze a v letech 2009–10 absolvovala roční stáž na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Je laureátkou řady mezinárodních soutěží. Od roku 2010 je stálou členkou skupiny prvních houslí Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. 

Hedvika Mousa Bacha je absolventkou Gymnázia J. Nerudy, vystudovala Pražskou konzervatoř (2006) a HAMU (2012). Během studií se zúčastnila řady mistrovských kurzů u světoznámých harfenistek, v letech (2007–08) byla na zahraniční stáži ve švýcarském Lausanne, kde studovala na Haute École de Musique. Intenzivně se věnuje komorní i sólové dráze, spolupracuje s řadou mladých talentovaných umělců, s nimiž vystupuje na koncertních pódiích a hudebních festivalech v České republice, v Německu, Francii, Švýcarsku nebo Maďarsku. Pravidelně spolupracuje s Orchestrem hl. m. Prahy FOK, Talichovou komorní filharmonií, Státní operou Praha aj. 

Bližší informace o předprodeji a rezervaci vstupenek najdete na www.antonindvorak.cz. 

Jarmila Obermayerová, Památník Antonína Dvořáka

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne