Slider

Diváci uvidí desetimetrové lety vzduchem i první příbramskou tramvaj

Sport | Květen 2023

I takové skoky lze vidět na Svatohorském Downtownu. Foto: Luboš Toman

Svatohorský Downtown je ve světě městských sjezdů respektovaný závod. Letos se pojede i jako finále Evropského poháru. „Podařilo se nám vyrůst a nyní jsou příbramské závody soutěží evropského významu,“ říká jeden z příbramských organizátorů Vojtěch Hrach.

 

Co je Svatohorský Downtown?

Je to závod v urban downhillu – sportu, který kombinuje jízdu na kole, adrenalin v podobě skoků a překážek a městskou zástavbu. Vyžaduje všestrannost jezdce – rychlost, kreativitu, orientaci ve vzduchu, přesnost. Zkratka našeho závodu SVDT letos píše své sedmé pokračování. Každý rok přichází s nějakou novinkou, vychytávkou nebo netradičním místem. Co však zůstává, je nadšení celé party lidí, kteří akci připravují.

 

Jakou popularitu mají městské sjezdy v Česku i v Příbrami?

Městské sjezdy mají u nás i ve světě obrovskou sílu. Je to dané tím, že v centrech měst jsou na očích a lidé za nimi nemusí do lesa, kde se standardně jezdí většina podobně laděných sjezdů. Jde o fenomén, kterému se nyní dostává stále větší pozornosti. Před dvěma lety hostila Příbram Mistrovství České republiky a teď v květnu přivítá finále Evropského poháru. Podařilo se nám vyrůst a nyní jsou příbramské závody soutěží evropského významu.

 

Jakým způsobem se hodnotí výkony jezdců? Hraje roli čas nebo se započítávají i body za efektní zdolávání překážek?

Jediným hodnotícím kritériem je čas. Závodníci jsou rozděleni do pěti kategorií – Elite, Masters, Junior, Open a Ženy. Každá z těchto kategorií je následně vyhodnocena a oceněna. Jako zpestření bychom chtěli udělat soutěž např. o nejdelší skok, uvidíme, jestli letos stihneme vše připravit i pro tuto disciplínu. Poměrně důležitým faktorem je celosériové hodnocení. Příbram totiž patří do série Czech Urban Downhill Series a zároveň evropské série. Jsme jedním ze čtyř závodů, kde jezdci sbírají body a musí mít tedy stejná pravidla. Celkovým vítězem nebo vítězkou je tedy nejrychlejší.

 

Kdy se v Příbrami pojede letošní ročník?

Letošní ročník připadá netypicky již na sobotu 20. května. Stanovení termínu závodu musí respektovat více hledisek. Je potřeba vyhovět ostatním lokacím v rámci české série – Rakovník, Horní Planá a Tábor. Dále ladíme termín s dalším programem na Svaté Hoře, i když nám zde vycházejí maximálně vstříc a jsou pro nás důležitým partnerem. S posunem na evropskou úroveň řešíme také návaznost na termíny zahraničních závodů.

 

Objeví se na startu nějaká známá jména?

Na startovní listině bude mnoho zajímavých evropských i českých jmen, zároveň mnoho lokálních závodníků, hodně profesionálů i takzvaných hobíků, tedy správný mix. Zásadní personu představuje Tomáš Slavík, jehož jméno rezonuje v rámci sjezdů na kolech po celém světě. V Kolumbii tvoří hvězdu číslo jedna, pro ně je sjezd něco jako pro nás fotbal a Tomáš z naší relativně malé země jejich závody pravidelně vyhrává. Máme štěstí, že je to takový srdcař, že za námi rád přijede, radí nám ohledně trati, pomáhá s propagací a vždy je velmi ochotný.

 

Zmínil byste i další závodníky?

Pokud bychom měli jmenovat konkrétní jména, která ozdobí svou účastí letošní ročník, jsou to Alexander Saša Sidor, Michal Prokop nebo Ondřej Bartoszuk. Naše příbramská parta bude držet palce Petru Šmejkalovi, který vloni získal titul Mistr ČR v kategorii junioři, nyní jde o kategorii výše a chystá se objet všechny závody evropské série. Zásadním jménem na startovní listině je pak legenda tohoto sportu Vítězslav Stráňa Stránský. Za organizátory má ale respekt každý, kdo se vrhne na trať. Nutno podotknout, že v kolonce věk se u některých závodníků objevuje i číslo 12. Právě mladí borci si zaslouží tu největší podporu.

 

Mohou se do závodu zapojit i jezdci, kteří se dopředu neregistrují?

Ne. A v tomto jsme absolutně ve shodě v rámci celé série. Každým rokem se snažíme nastavit pravidla, která jsou respektována a propagována v rámci a napříč celou sérií. Jedním z nich je to, že pokud chcete jet, registrujete se s předstihem. V kontextu Evropy vidíme, že ostatní závody jezdí pouze licencovaní jezdci. Ale máme kategorii Open neboli Hobby, do které se mohou přihlásit i další jezdci. V tomto případě ale klademe zvýšený důraz na bezpečnost a budeme vyžadovat například více chráničů. Smyslem je chránit primárně jezdce i diváky podél trati.

 

Chystáte pro letošní rok něco nového?

Každý rok máme připravenou nějakou novinku. Skok, pro který je náš závod známý a oblíbený – skok přes kontejner, dozná změn a bude připraven tak, že půjde přeskočit celý. Diváci tak uvidí více než desetimetrový let vzduchem. Letošní ročník má však ještě jednu opravdovou specialitu. V rámci spolupráce a podpory společnosti SVZ a ZMPB bude jednou z překážek letošního Svatohorského Downtownu první opravdová příbramská tramvaj, což bude světovou raritou. Přeju si, aby každý, kdo dorazí, ocenil také práci celého týmu, který několik měsíců připravuje všechny překážky, trať, pravidla a hladký průběh závodu.

Stanislav D. Břeň

Svatohorský Downtown v kostce

  • 150 českých a zahraničních jezdců v ulicích města
  • 15 překážek
  • dětský závod
  • tombola
  • dobré jídlo a pití
  • tři DJ spoty
  • atmosféra plná adrenalinu
  • afterparty

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne