Slider

Adina Mandlová, nezapomenutelná hvězda třicátých let

Život v Příbrami | Květen 2023

Adina Mandlová ve filmu Život je pes. Foto: Wikipedia

V době covidu jsme si připomněli 30. výročí od skonu filmové a divadelní herečky Adiny Mandlové. Tehdy nebylo možné uskutečnit žádné společné setkání, nyní se však jedno takové připravuje v Dobříši.

 

Před dvěma lety k jubileu 30 let od zesnutí Adiny Mandlové jsme s přáteli chtěli zavzpomínat na prvorepublikovou hvězdu filmového plátna. Vzhledem k proticovidovým opatřením to ale nebylo možné uskutečnit. 

Nyní je kulturní činnost už v plném proudu a též i přípravy programu pro připomenutí filmové slávy Adiny Mandlové. Se slavnými hosty si vzpomeneme na její filmy jako Kristián, Přítelkyně pana ministra, Mravnost nade vše, Život je pes, Hotel Modrá Hvězda, Holka nebo kluk?, Dva týdny štěstí či Kouzelný dům. 

Adina Mandlová, vlastním jménem Jarmila Anna Františka Marie Mandlová, se narodila 28. ledna 1910 v Mladé Boleslavi. Svým otcem byla velmi hýčkána a podporována v uměleckých zájmech, např. od čtyř let hrála na klavír. Když jí bylo osm, její otec zemřel. V šestnácti ji rodina poslala do dívčího penzionátu, kde se učila vařit a zdokonalovat francouzštinu a němčinu. Následně se začala věnovat herectví, svou první hereckou příležitost dostala už v roce 1932. 

Zejména ve třicátých letech ztvárnila velké množství filmových rolí. S Hugem Haasem spolupracovala na celkem sedmi filmech. Objevila se např. ve snímcích Život je pes, Nezlobte dědečka nebo Děvčata, nedejte se!. Dále se představila ve filmech Velbloud uchem jehly nebo Švadlenka. K odhalení jejího dramatického talentu přispěl zejména Otakar Vávra. Náročnější role měla např. ve snímcích Kouzelný dům, Pacientka dr. Hegla či Šťastnou cestou. Za roli prostitutky Kiki v melodramatu Noční motýl získala v roce 1941 Národní filmovou cenu. Naposledy si v českém filmu zahrála v roce 1944, a to ve snímku Sobota. Po válce byla pro své údajně kolaborantské styky vyloučena z divadelní a filmové unie. V exilu pak měla několik rolí ve filmech i televizních seriálech. 

Na sklonku života se v roce 1990 vrátila do Československa a své poslední dny trávila na zámku Dobříš. Martina Žižková, vedoucí zámecké recepce, Adinu Mandlovou ubytovala, po celou dobu pobytu se o ni starala a staly se z nich přítelkyně. Poslední okamžiky života Adiny Mandlové končí v příbramské nemocnici, kde zesnula 16. června 1991, její ostatky byly zpopelněny v krematoriu v Blatné. 

Společné setkání a vzpomínka na Adinu Mandlovou se uskuteční v Dobříši, termín bude upřesněn ve spolupráci se zámkem Dobříš. 

Marie Schořovská

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne