Slider

Dáte-li krev jednou, pomůžete až třem lidem

Zdravotnictví | Říjen 2022

Vedoucí laborantka Marie Pilousková (zcela vpravo) s fotbalistou Janem Kollerem, který je tváří nové kampaně na podporu dárcovství krve, a částí týmu hematologicko-transfúzního oddělení příbramské nemocnice. Foto: Martin Janota, ONP

„Pro nás jsou dárci a všichni, kdo nezištně pomáhají, hrdinové,“ říká Marie Pilousková, vedoucí laborantka hematologicko-transfúzního oddělení příbramské nemocnice. Zároveň tak přibližuje hlavní myšlenku „hrdinské“ kampaně, jejímž cílem je získat nové dárce nebo dárkyně krve.

 

Nemocnice a město připravují speciální akci na podporu dárcovství krve. V čem spočívá?

Chystáme velkou kampaň na podporu dárcovství krve. Nespolupracujeme pouze s městem Příbram, ale i Středočeským krajem, který nápad zaujal natolik, že ho rád využije pro všechny své nemocnice. Celý projekt nese název Hrdina je v každém z nás a klade si za cíl představit dárce krve jako hrdiny. Hlavním nositelem této myšlenky bude videoklip, který děkuje stávajícím dárcům a snaží se motivovat i budoucí prvodárce. Projekt bude mít zároveň svoji vizuální identitu a webové stránky. Připraven bude i zajímavý motivační program pro dárce krve. Detaily zveřejníme 11. října na tiskové konferenci. Věříme, že kampaň ukáže dárcovství v tom nejlepším světle, protože pro nás jsou dárci a všichni, kdo nezištně pomáhají, hrdinové.

 

Čas od času zaznamenáme zprávy o tom, že některé nemocnice mají nedostatek krve. Jak je na tom příbramská nemocnice a kolik stabilních dárců a dárkyň evidujete?

V příbramské nemocnici máme stálou základnu dárců krve, kteří nám zůstávají věrni a náš kolektiv se jim snaží vytvořit co nejvíce rodinné prostředí. Troufám si říct, že se k nám rádi vracejí, jak většina z nich říká. Chtěla bych dárcům moc poděkovat také za to, že chodili darovat i v dlouhé době pandemie a jejich krev pomohla našim pacientům.

V databázi evidujeme asi čtyři tisíce dárců krve, ale ne všichni jsou aktivní. Pravidelně chodí darovat několikrát ročně kolem dvou tisíc dárců. V loňském roce jsme například uskutečnili 5355 odběrů plné krve. Samozřejmě bychom potřebovali a uvítali více zájemců, protože celorepublikově počet dárců klesá. Věkový průměr našich „hrdinů“ se zvyšuje, a proto je potřeba přivést mladé lidi. Doufáme, že se nám podaří získat dárce nové, kteří dárcovství přijmou jako něco zcela běžného a budou pomáhat celý život.

Je třeba říct, že čím dál častěji nastávají období, kdy máme v nemocnici nedostatek krve nějaké konkrétní krevní skupiny, to pak dárce zveme telefonicky nebo SMS zprávou. Často se stává, že krev nedostatkové skupiny musíme složitě získávat z jiných nemocnic.

 

Za jakých podmínek se člověk může stát dárcem či dárkyní? Co pro to musí udělat, pokud bude chtít v Příbrami darovat poprvé?

Je to velmi jednoduché, stačí zavolat na naše hematologicko-transfúzní oddělení, které má telefon 318 641 002. Zde se můžete k odběru objednat a dostanete podrobné informace nebo je naleznete na stránkách nemocnice. Ve zkratce se dárcem může stát zdravý jedinec ve věku 18–65 let. Případná omezení se dozví právě u nás. Všechny tyto informace budou i na webu budsuperhrdinou.cz, který spustíme v průběhu října. Samozřejmě chystáme osvětu za pomoci letáků a dalších mediálních prostředků.

 

Je odběr bolestivý nebo nepříjemný?

Samotný odběr se uskuteční na odběrovém sále na odběrovém lehátku a z vlastní zkušenosti mohu říct, že při vpichu to jen malinko štípne. Záleží samozřejmě na prahu bolesti každého jedince, někdy to ani necítíte, máme totiž zkušené sestřičky. Samotný odběr trvá v průměru pět až deset minut, kdy se odebere 450 mililitrů krve. Poté by měl mít dárce klidnější režim a minimálně do druhého dne vynechat sport a náročnější aktivity.

 

Co motivuje lidi darovat krev?

Myslím si, že většina dárců chce pomoci nebo krev takzvaně vrátit, protože ji někdo z rodiny, přátel nebo okolí potřeboval. Nikdy nevíme, kdy i my budeme krev potřebovat. Uvádí se, že jedna darovaná jednotka pomůže až třem pacientům. Krev je nutná v případě krvácení při úrazech, operacích, porodech, při léčbě anemií, leukemií a řady dalších nemocí. Používá se pro přímou transfuzi erytrocytů. Dále se získává plazma k léčebným účelům a další složky, například trombocyty, se používají k cílené léčbě, kdy jich má pacient z různých příčin nedostatek. I tyto složky zachraňují život. Z krve se rovněž vyrábějí léky.

 

Čerpají i bezpříspěvkoví dárci nějaké výhody nebo úlevy?

Podle zákoníku práce mají nárok na placený den volna v době odběru, úlevu na daních tři tisíce korun za každý odběr a u svých zdravotních pojišťoven celou řadu benefitů. Dárci jsou též morálně oceněni Českým červeným křížem a městem Jánského plaketami a zlatými kříži, a to za 10, 20, 40, 80, 120 a 160 odběrů. I my pro ně něco chystáme, ale v tuto chvíli nechci víc prozrazovat.

 

Bude život lidí někdy zachraňovat syntetická krev?

Lidská krev je zatím stále nenahraditelná. I když se možná v budoucnu podaří vyrobit umělou krev, tu lidskou nikdy úplně nenahradí, bude potřeba stále.

 

Martin Janota, Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne